Френският президент Еманюел Макрон и кралят на Йордания Абдула Втори

...
Френският президент Еманюел Макрон и кралят на Йордания Абдула Втори
Коментари Харесай

Макрон и йорданският крал обезпокоени от идеята на Нетаняху да анексира еврейски селища

Френският президент Еманюел Макрон и кралят на Йордания Абдула Втори са обезпокоени от желанието на израелския министър председател Бенямин Нетаняху да анексира израелски селища в долината на река Йордан и удостоверяват общото си мнение, че няма опция на решението с две страни на израелско-палестинския спор, съобщи Франс прес.

Макрон и Абдула Втори разговаряха по телефона през днешния ден и се договориха да останат в стеснен контакт през идващите седмици, с цел да избегнат рискова ескалация на напрежението, заяви Елисейският замък, представен от Българска телеграфна агенция.

Нетаняху даде обещание предходната седмица, че в случай че бъде избран отново на парламентарните избори на следващия ден, ще анексира еврейските селища, издигнати в долината на река Йордан. Той посочи, че анексията няма да включва палестинските градове, да вземем за пример Ерихон, които тогава ще се окажат заобиколени от анексирани земи. Изявлението на Нетаняху бе несъмнено от Организацията за избавление на Палестина като " крещящо нарушаване на интернационалното право ".

Критики и предизвестия към Израел насочиха също Турция, Йордания и Саудитска Арабия. Организация на обединените нации предизвести, че възможна анексия би била " пагубна за опциите за възобновяване на договарянията, за районния мир и за самата същина на решението с две страни ". Според Европейския съюз този проект на Нетаняху излага на риск вероятностите за мир. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР