Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц се

...
Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц се
Коментари Харесай

Какви несъгласия гладиха Макрон и Шолц в Париж?

Френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц се срещнаха на работен обяд в опит да изгладят сериозните разлики сред страните си по въпроси, свързани с енергетиката и защитата, написа в. „ Гардиън “.

Двамата водачи поставиха старания да се ухилен, когато Шолц дойде в Елисейския замък и се ръкува с Макрон, само че немският канцлер, наподобява, избегна опитите на френския президент да го обгърне с ръка, отбелязва английското издание.

" Гардиън " се концентрира върху думите на представителя на френското държавно управление Оливие Веран, съгласно който срещата е посочила, че френско-германското „ другарство остава живо “.

По-рано двете най-богати и най-влиятелни страни в Европейския съюз са успявали да преодолеят търканията между тях. Никога до момента обаче посред им не е имало толкоз огромни различия и то в толкоз значим за Европа миг - миг, в който войната на Русия в Украйна заплашва стабилността на Европейски Съюз, а други страни членки, като да вземем за пример Полша и балтийските страни, слагат под въпрос лидерската позиция на Франция и Германия, разяснява „ Гардиън “.

Проявите на геополитическо напрежение, като се стартира от енергийната рецесия в Европа и се стигне до връзките с Китай, провокират разделяне сред Германия и Франция и обтягат връзките сред двете страни, които са водещи сили в Европейски Съюз, написа в. „ Уолстрийт джърнъл “.

Признак за разрива беше решението за намаление на равнището на вчерашната среща на Шолц с Макрон. Първоначално се очакваше двамата водачи да се срещнат във Фонтенбло, придружавани от своите министри. Тази нормална демонстрация на френско-германско единение обаче бе отсрочена за януари и в последна сметка Шолц дойде в Париж за по-скромен работен обяд с Макрон в Елисейския замък, разяснява изданието.

Френски представител сподели, че двамата водачи са разискали цялостното положение на френско-германските връзки, а също по този начин позициите им в региона на енергетиката, защитата и проектите на Шолц да посети Китай идващия месец.

Пътуването на канцлера до Китай стана мотив за неодобрение измежду европейските водачи, които се притесняват, че Пекин се стреми да опълчи Германия на нейните съседи. Последният път, когато китайският президент Си Цзинпин посети Париж през 2019 година, Макрон предложения тогавашния немски канцлер Ангела Меркел и предходния ръководител на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер да се включат в диалозите, поддържайки обединен дипломатически фронт, отбелязва вестникът.

Макрон неотдавна сложи под въпрос до каква степен е рационално да се разрешава на Китай да влага в инфраструктура, която е от значително значение за Европа, откакто държавното управление на Шолц се съгласи да позволи на китайска компания да влага в най-голямото немско пристанище Хамбург.

Най-острите различия обаче породиха по отношение на опитите на Германия да смекчи въздействието върху своята стопанска система от решението на Русия да прекъсне доставките на природен газ за Европа. Берлин неотдавна разгласи, че отделя 200 милиарда евро спомагателни дотации, които са предопределени за предотвратяване на потребителите и предприятията от отрицателното влияние на по-високите енергийни цени. Франция и други европейски страни показаха неодобрение от този ход, настоявайки, че това ги слага в неизгодно състояние, акцентира изданието.

Германия се опълчва на предложенията на Европейска комисия за понижаване на високите сметки за сила, в това число налагането на таван върху цената на газа. Франция и други страни поддържат концепцията за таван, с цел да оказват помощ за предотвратяване на семействата и предприятията от високите цени, до момента в който Германия и други страни са срещу сходна мярка.

Берлин също по този начин е неудовлетворен от това, което немски чиновници преглеждат като отвращение на Макрон за даване на забележителна военна поддръжка на Украйна, както и от устрема му да води постоянни телефонни диалози с съветския президент Владимир Путин и да прави помирителни изявления, които източноевропейски страни считат за форма на усмиряване. Френски чиновници споделят, че Париж подхожда внимателно към оповестението на това каква военна и икономическа помощ дава Франция на Украйна в миг, когато хора стачкуват по улиците с искане за нарастване на заплатите, отбелязва „ Уолстрийт джърнъл “.

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР