Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел не

...
Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел не
Коментари Харесай

Макрон и Меркел в сблъсък за новия председател на Еврокомисията

Френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел не желаят да показват противоречие между тях по въпроса за избора на идващия ръководител на Европейската комисия. Това съобщи нощес представител на кабинета на Макрон.
Макрон и Меркел желаят процесът да завърши " по съвършен " метод през юни, сподели представителят в резюме на телефонен диалог сред двамата водачи.

Но вижданията им наподобява леко се разминават по въпроса по какъв начин да бъде определен новият ръководител на Европейска комисия.

Макрон е споделил на Меркел, че желае Европейският съвет да утвърди на днешното си съвещание, че системата с по този начин наречените шпиценкандидати (кандидатите за ръководител на Европейска комисия на политическите фамилии в Европейския парламент) няма да бъде автоматизирана, съобщи представителят.

Германският канцлер наподобява обаче избира точно тази система.

Макрон е допълнил, че шпиценкандидатите са законни, само че изборът на новия ръководител би трябвало да отразява резултатите от вчерашните избори, сподели източникът.

Третата по величина група в Екологичен потенциал, демократичните центристи, към които принадлежи и партията на френския президент, би трябвало да бъде част от процеса на избор, декларирал Макрон на Меркел.

Франция и Германия влязоха в конфликт за водачество в Европейски Съюз, откакто изборите доведоха до накълцан Европейски парламент, което на собствен ред сложи началото на конкуренция за управителните постове в съюза, написа в. " Файненшъл таймс ".

Вчера демократичната партия на френския президент Еманюел Макрон изиска претендентът за ръководител на Европейската комисия да бъде човек, който да може да сформира крепко парламентарно болшинство " оттатък партийните линии ", напомня английският всекидневник. " Файненшъл таймс " разяснява, че по този метод " Република, напред! " дава знак, че желае опция на германеца Манфред Вебер, който е претендентът на Европейската национална партия.

Вчера Паскал Канфен, вторият човек в листата на партията на Макрон, съобщи, че Вебер е " изцяло дисквалифициран ". " Файненшъл таймс " цитира различен френски представител, съгласно който: " Ние не сме за (кандидатурата на Вебер) и в никакъв случай не сме били, а в този момент сме в по-добра позиция да разбираем за какво ".

Анегрет Крамп-Каренбауер, ръководител на немския десноцентристки Християндемократически съюз (ХДС), обаче е на мнение, че изборите са засилили възможностите на Манфред Вебер да оглави Европейската комисия.

" Файненшъл таймс " отбелязва, че нощес испанският министър председател социалист Педро Санчес е бил на работна през вчерашния ден в Елисейския замък, с цел да обсъдят с Макрон възможното издигане на различен претендент вместо Вебер. Изданието цитира мнението на Катрин де Врийс, професор по политология в Амстердамския свободен университет, че либералите и техните съдружници ще опитат да наложат своя интерпретация на условието водачите на страните членки да се преценяват с резултатите от изборите, когато избират ръководителя на Европейската комисия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР