Френският президент Еманюел Макрон е напът да влезе в сблъсък

...
Френският президент Еманюел Макрон е напът да влезе в сблъсък
Коментари Харесай

Макрон се готви за сблъсък с Меркел

Френският президент Еманюел Макрон е напът да влезе в конфликт с немския канцлер Ангела Меркел, съобщи " Ройтерс ".

Причината е разширението на Европейски Съюз на Западните Балкани. Служител от канцеларията на френския президент сподели, че държавното управление на Макрон няма да се съгласи за започване на договаряния в този момент.

Франция се опълчи на започването на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз.

Дания и Холандия пък поддържаха отхвърли на Франция за започване на присъединителни договаряния с друга балканска страна - Албания, на министерска среща на Европейски Съюз в Люксембург, приключила без съглашение по въпроса, за който е належащо утвърждението на всичките 28 страни от общността.

" Много скърбя, че страните членки не можаха да вземат решение ", сподели европейският комисар по разширението Йоханес Хан.

" Това не е прочут миг за Европа ", съобщи той очевидно отчаян.

Франция подцени необятната поддръжка измежду страните от Европейски Съюз за предоставяне на зелена светлина на страните, намиращи се в стратегически регион на прага на Общността.

" Трябва да възстановим доверието си в Западните Балкани и да осъществим своите задължения. Северна Македония и Албания свършиха домашните си задания и реализираха мъчителни промени ", сподели Йоханес Хан, откакто страните от Европейски Съюз се отхвърлиха да създадат крачката за трети път от година и половина.

Амели дьо Моншалин, министърът на европейските въпроси на Франция, сподели, че не може да даде зелена светлина преди да са решени редица въпроси за Европейски Съюз, които варират от икономическата политика до правата на индивида и върховенството на закона.

В Париж чиновник на френското председателство съобщи, че държавното управление на Макрон няма да се съгласи да стартира договарянията в този момент.

" Тези страни ще бъдат част от Европейския съюз един ден... само че е прекомерно рано да се отваря юридическият развой към разширение ", съобщи президентският представител.

Франция сподели, че Европейски Съюз е изправен пред прекалено много провокации - в това число плануваното излизане на Англия, Китай, миграцията и заканите за сигурността, подбудени от Русия, с цел да пусне още две страни от Балканите, район, към момента белязан от наследството от войните от 90-те години на предишния ХХ в. и битка с престъпността и корупцията.

Но френската позиция провокира опасения за по-нататъшно закъснение на към този момент нескончаем развой, който би могъл да провокира гръмотевици, като подтиква балканските страни да развиват по-тесни връзки с Русия, Турция или Китай. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР