Френският президент Еманюел Макрон е напът да влезе в сблъсък

...
Френският президент Еманюел Макрон е напът да влезе в сблъсък
Коментари Харесай

Макрон е напът да влезе в сблъсък с Меркел заради разширяването на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон е напът да влезе в конфликт с немския канцлер Ангела Меркел, откакто Франция изпадна в изолираност, противопоставяйки се на започването на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз, съобщи " Ройтерс ".

Дания и Холандия поддържаха отхвърли на Франция за започване на присъединителни договаряния с друга балканска страна - Албания, на министерска среща на Европейски Съюз в Люксембург, приключила без съглашение по въпроса, за който е належащо утвърждението на всичките 28 страни от общността.

" Много скърбя, че страните членки не можаха да вземат решение ", сподели европейският комисар по разширението Йоханес Хан. " Това не е прочут миг за Европа ", съобщи той очевидно отчаян. " Трябва да възстановим доверието на Западните Балкани към нас и да се придържаме към уговорките си. Северна Македония и Албания си свършиха домашното и реализираха мъчителни промени ", сподели Хан.

Франция подцени необятната поддръжка измежду страните от Европейски Съюз за предоставяне на зелена светлина на страните, намиращи се в стратегически регион на прага на общността.

Служител от канцеларията на френския президент сподели, че държавното управление на Макрон няма да се съгласи за започване на договаряния в този момент. " Един ден тези страни ще бъдат част от Европейски Съюз... само че е прекомерно рано да се стартира правният развой към разширение ", съобщи служителят.

Френската позиция поражда паника от по-нататъшни отлагания в един към този момент проточил се развой, което може да има противоположен резултат, подтиквайки балканските страни да се стремят към по-близки връзки с Русия, Турция или Китай.

Германски държавен чиновник съобщи, че това е предпочитан въпрос за Германия, която през днешния ден ще организира своята годишна среща на върха с Франция.

" Канцлерът Ангела Меркел ще повдигне въпроса пред Макрон на следващия ден (днес - бел.ред.) ", сподели служителят. По думите му Меркел ще повдигне въпроса и на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел в четвъртък и петък. " Това е... стратегически въпрос за Европейски Съюз ", съобщи служителят. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (5061)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР