Френският президент Еманюел Макрон е на път да влезе в

...
Френският президент Еманюел Макрон е на път да влезе в
Коментари Харесай

Ще стане ли Северна Македония още едно поле на противопоставяне между Макрон и Меркел?

Френският президент Еманюел Макрон е на път да влезе в конфликт с немския канцлер Ангела Меркел, откакто Франция изпадна в изолираност, противопоставяйки се на започването на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз, съобщи БГНЕС, базирайки се на Reuters.
Дания и Холандия поддържаха отхвърли на Франция за започване на присъединителни договаряния с друга балканска страна - Албания, на министерска среща на Европейски Съюз в Люксембург, приключила без съглашение по въпроса, за който е належащо утвърждението на всичките 28 страни от общността. В формалното известие след съвещанието на външните министри се показва, че Президентството на Европейски Съюз ще излезе с позиция след провеждането на " огромния " Европейски съвет, който се чака на 17 октомври.
" Европа би трябвало да реформира договарянията в метода си към разширението. Всички тези глави, които се отварят и затварят безпределно не подхождат на ситуацията на жителите в тези страни. Има доста страни, които преговаряха за присъединение,видяхме че имигрантският напор продължава. Колко време преговаряха Румъния, България, Хърватия? Първо става въпрос за развой. Дали той е сполучлив - съгласно нас не ", изясни френският министър по европейските въпроси Амели дьо Монтшален. А холандският ѝ сътрудник Стив Блок уточни, че Скопие първо би трябвало да оправи нормативно казуса с македонската прокуратура и тогава да бъдат стартирани договаряния.
" Много скърбя, че страните членки не можаха да вземат решение. Това не е прочут миг за Европа ", сподели европейският комисар по разширението Йоханес Хан.
" За да укрепим напредъка на Балканите, в този момент е моментът за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания. Надявам се водачите ни да вземат вярното решение през идващите дни ", настоя висшият представител на Европейски Съюз за сигурност и външна политика Федерика Могерини.
В тирада по отношение на " Ролята на Европейски Съюз като световен състезател " в Оксфордския университет, Могерини акцентира, че Съюзът би трябвало да стабилизира и сплоти своя континент, като включи Западните Балкани в Европейски Съюз. " За да направи войните невъзможни на нашия континент, Европа би трябвало да се сплоти, като причисли Балканите към Европейски Съюз ", сподели Могерини.
" През последните години направихме обилни стъпки, като стартираме от съглашението сред Гърция и Северна Македония, и постигнахме забележителен прогрес в разговора сред Белград и Прищина, макар компликациите ", добави италианският политик.
Същевременно, българският евродепутат Андрей Ковачев поддържа започването на договаряния със Северна Македония в публично изявление за македонското издание " Економски водач ". Ковачев е безапелационен, че София не слага условия за старт на договарянията, а за сполучливото им довеждане докрай! Искаме допустимо най-бърз старт, изяснява той, само че предизвестява - общата история не значи споделена история или преплетена история.
Продължават обаче и реакции от Северна Македония срещу изискванията на България за приемането на съседите ни в Европейски Съюз. В македонското издание " Нова Македония " е оповестено писмо на " македонски интелектуалци ", в което преди всичко се обръща внимание по какъв начин имало македонски език и той се приказва от 3 млн. души. Твърди се, че Кирил и Методий превеждат гръцки богослужебни книги първо на македонски език от Солунската област. Отделно въпросните интелектуалци са безапелационни, че македонско малцинство има и че българският напън да се изменяла историята за фашистките години т.е. България да не се смята за " фашистки окупатор " е " изнудване ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР