Френският президент Еманюел Макрон благодари на България и поздрави Северна

...
Френският президент Еманюел Макрон благодари на България и поздрави Северна
Коментари Харесай

Макрон: Благодаря на България, поздравления за Северна Македония

Френският президент Еманюел Макрон благодари на България и поздрави Северна Македония с гласуваното в петък от Народното събрание решение, с което да се одобри френският компромис за събаряне на ветото за започване на договаряния за участие на Скопие в Европейски Съюз.
"Благодаря на българския министър председател, на съдружните сътрудници и на опозиционните партии, които гласоподаваха (решението). Поздравления на Северна Македония за напредъка. Има още работа да се свърши, само че все пак, това е напредък ", сподели Макрон на конференция в края на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел.
Късно в четвъртък Еманюел Макрон прикани българските политици да поддържат френското предложение за компромис, като сподели, че това е техен европейски дълг.
Френският президент сподели, че председателството ще продължи с договарянията с България и със Северна Македония през идващите дни и че има подготвеност за бързо формализиране на решението за започване на договарянията с Албания и Северна Македония до края на юни, когато завършва френското председателство.
Премиерът Кирил Петков сподели, че френският компромис има поддръжка на останалите страни от Европейски Съюз и в този момент въпросът е да бъде признато от Скопие:
"България направи своята стъпка и европейските водачи правят оценка това. Българските условия в този момент стават европейски и е време държавното управление на Северна Македония да поведе своята нация напред ", сподели Петков след края на срещата на върха.
Той изрази убеденост, че "с помощна на европейската нация и на натовските сътрудници ще могат да се преодолеят компликациите " и държавното управление ще одобри компромиса.
Българският министър председател съобщи още, че съгласно него предлагането е положително и за Скопие, защото ще разреши започване на договарянията и ще отбрани правата на всички общности в страната, а "това е да си европейска страна ".Петков също благодари на депутатите, като сподели, че методът, по който е взето решението, е бил верен "за толкоз отговорно решение ", както и на външния министър Теодора Генчовска, че макар мнението на Има Такъв Народ, от която произлиза, "заяви ясно, че това е най-хубавото предложение ".
Еманюел Макрон заяви, че до края на годината ще се организира и първата среща по неговата самодейност за основаване на европейска политическа общественост, посредством което да бъдат бъдат обединени сътрудниците на Европейски Съюз без значение от степента на евроинтеграция, на която се намират.
Той изясни, че самодейността не е сурогат на разширението, само че че ще бъде употребена за разискване на стратегически въпроси като сигурността, защитата, енергетиката, здравни рецесии, икономическа взаимност.
Срещата на върха ще бъде проведена дружно с чешкото председателство на Европейски Съюз, което стартира на 1 юли и на нея ще бъдат поканени водачи "от Исландия до Украйна ", в това число Англия, която напусна Европейски Съюз предходната година, и страните от Европейското икономическо пространство, от Западните Балкани, както и от Източното партньорство, с цел да бъдат разисквани стратегически въпроси от общ интерес.
Макрон не изключи вероятността самодейността да бъде институционализирана и да стане конгрес за полемики по стратегически въпроси./Дневник
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР