Френският пратеник ще остане в Нигер въпреки ултиматума, казва Макрон

...
Посланикът на Франция в Нигер ще остане страната Сахел въпреки
Коментари Харесай

Посланикът на Франция в Нигер ще остане страната Сахел въпреки натиска за напускане от лидерите на неотдавнашния преврат, каза президентът Еманюел Макрон.

В понеделник той също повтори френското подкрепа за сваления президент на Нигер Мохамед Базум, чието решение да не подава оставка на Макрон наречена смела. Макрон също каза, че Париж ще подкрепи всякакви военни действия на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) в Нигер.

Френският лидер, който говореше по време на голяма външнополитическа реч пред посланици, събрани в Париж, потвърди, че френският пратеник Силвен Ит е слушал от столицата на Нигер Ниамей, въпреки че му беше даден 48-часов срок да напусне страната миналия петък.

„Франция и нейните дипломати се сблъскаха с особено трудни ситуации в някои страни през последните месеци, от Судан, където Франция беше пример, до Нигер точно в този момент и аз аплодирам вашия колега и вашите колеги, които слушат от своите публикации, ”, каза той.

Базум беше свален от власт на 26 юли и беше задържан заедно със семейството си в президентския дворец при преврат, който беше осъден от Франция и повечето съседи на Нигер.

ECOWAS се опитва да преговаря с лидерите на преврата, но заяви, че е готов да разположи войски за възстановяване на конституционния ред, ако дипломатическите усилия се провалят.

В петък Министерството на външните работи на Нигер обяви, че френският посланик Ите е имал 48 часа да напусне, заявявайки, че е отказал да се срещне с новите управляващи и цитирайки действията на френското правителство, които са „противоречащи на интересите на Нигер“.

Макрон настоя, че Франция няма да промени позицията си в осъждането на преврата и предлагането на подкрепа на Базум, подчертавайки, че той е бил демократично избран.

„Мисля, че нашата политика е правилната. Основава се на смелостта на президента Базум и на ангажиментите на нашия посланик на място, който остава въпреки целия натиск, въпреки всички декларации, направени от нелегитимните власти“, каза Макрон.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР