Френският посланик в Северна Македония Кристиан Тимоние коментира в интервю

...
Френският посланик в Северна Македония Кристиан Тимоние коментира в интервю
Коментари Харесай

Френска реакция - да няма спор между България и Северна Македония за македонския език в ЕС

Френският дипломат в Северна Македония Кристиан Тимоние разяснява в изявление за Радио Свободна Европа въпроса за зародилите пререкания сред Северна Македония и България, като съобщи изрично, че европейският дух изисква компромис и разсъдък. Според него, по този въпрос би трябвало да се гледа към XXI век, в който се намираме, а не към XIX век, написа БГНЕС.
На въпрос дали вижда изказването на България за македонския език като самобитно ново несъгласие по евроатлантическия път на Северна Македония, Тимоние посочи Договора за другарство от 2017 година, който, съгласно него, би трябвало да послужи като основа за положителните връзки сред двете страни.
" Трябва да се подчертае, че Европейски Съюз се появи като път, тъй като към този момент не се приказва за балкански войни ", добави той.
" Ако не желаеме нещо, то това е внасянето на всички тези въпроси в границите на европейското пространство. Искаме Европа да съществува като цивилизационен модел, като законов модел, а не като място, където ще се водят безкрайни договаряния по въпроси, свързани с вътрешната политика, вместо с европейските въпроси ", съобщи френският дипломат.
Още: " Борисов за македонския въпрос: Най-братски съвет бих им дал - да не слагат неизпълними условия "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР