Френският план за управление на популацията на вълци разгневи както фермери, така и природозащитници

...
Френските природозащитни организации в понеделник се оттеглиха от правителствените консултации
Коментари Харесай

Френските природозащитни организации в понеделник се оттеглиха от правителствените консултации относно управлението на популацията на вълци, определяйки като "неприемливи" новите предложения на министрите за проверка на нарастващия брой на някогашния застрашен хищник.

„Обявихме окончателното си оттегляне от Националната вълча група“, каза Жан-Давид Абел от France Nature Environnement (FNE), говорейки от името на шест екологични асоциации.

Разкрито на последния кръг от затворени врати разговори между природозащитници, избрани длъжностни лица, държавни служители, селскостопанската индустрия и ловците, планът на правителството за вълците за 2024-29 г. не успя да задоволи нито една от страните, като фермерите също се оплакват.

„Не е ново правителството да се вслушва ( съюз на фермерите) FNSEA, (групата на овцевъдите) FNO и камарите на селското стопанство, но когато е толкова небалансирано, си казахме „не правим нищо добро тук“ и държавата трябва да поеме отговорност за това ”, каза Абел.

Нито едно от предложенията на еколозите, направени по-рано тази година, не е отразено в окончателния текст, добави той.

Вълците са изчезнали от Франция, но са започнали да се завръщат през 90-те години, като фермерите казват, че са претърпели 12 000 атаки върху техните животни миналата година.

Броят на вълците беше оценен на 1104 индивида от френския орган за биологичното разнообразие този месец въз основа на показатели, включително следи, подслушан вълчи вой, генетичен анализ и други.

Настоящите правила позволяват до 19 процента от популацията да бъде унищожена.< p>Правителствен източник каза пред AFP, че "вълците вече не са в опасност, но от друга страна има реална опасност овчарството да изчезне".

Въпреки оплакванията на природозащитниците, представителят на FNO Клод Фонт каза, че според предложения план , „държавата се опитва да го има и по двата начина и само прави всички нещастни“.

„Искахме нещо по-амбициозно за животновъдството“, добави той, като каза, че „единственият напредък е в протокола за отстрел“ на вълци.

Друг синдикат на фермерите, Confederation Paysanne, каза, че текстът показва „изключителна слабост, която не може да не се разглежда като нова обида от фермерите“.

Отвъд Франция, шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди по-рано този месец че „концентрацията на глутници вълци в някои европейски региони се е превърнала в реална опасност за добитъка и потенциално и за хората“.

Тя обяви преразглеждане на законите, защитаващи хищниците от ловците, и призова местните общности, учени и длъжностни лица да представят данни за броя на вълците и тяхното въздействие.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР