Френският парламент прие законодателни промени, с които даде зелена светлина

...
Френският парламент прие законодателни промени, с които даде зелена светлина
Коментари Харесай

Франция засилва приватизацията с концесия на основни летища

Френският парламент одобри законодателни промени, с които даде зелена светлина на приватизацията на държавните дялове в сдружението Aéroports de Paris (ADP), което оперира някои от най-големите летища в страната - " Шарл дьо Гол ", " Орли " и " Льо Борже ". Целите на приватизацията са понижение на държавния дълг съобщи Le Figaro.

Зад измененията стои държавното управление, което упорства, че след приватизацията ще продължи да разполага с принадлежности да управлява цените, както и със самото опериране на летищата. Според френския министър-председател, концесията на летищата за 70 години ще подмогне повишаването на стратегическите активи.

Всички интервенции, свързани с митниците и граничната сигурност, ще продължат да бъдат обслужвани от страната. В същото време социалистическата съпротива се противопоставяше на приватизацията с обвиняването, че страната се отхвърля от " гъската със златните яйца ".

Средствата, които ще генерира концесията на ADP, ще бъдат употребявани за финансиране на фонд за нововъведения на стойност 250 милиона евро.

Друг претекст за концесиониране на летищата е обвързван с потребностите да се финансират спомагателни вложения, свързани с намаляването на замърсяването на въздуха, които се чака да доближат 55 милиона евро, както и вложения в звукоизолация на постройките. До 2023 година се чакат и вложения, свързани с въздушния надзор, които да понижат кръженето на самолетите над летището преди кацане.

Приватизацията на ADP е поредна стъпка на държавното управление за понижаване на собствеността на френската страна в разнообразни компании, които до неотдавна бяха определяни като стратегически.

През февруари Народното събрание утвърди приватизацията на миноритарния държавен дял в енергийното сдружение Engie. Държавата има 23.64% от сдружението, само че 34% от акциите, които имат право на глас. Една от аргументите за приватизацията е потребността от увеличение на капитала на сдружението и набиране на в допълнение финансиране.
Финансовият министър на Франция Бруно льо Мер изясни, че приватизацията на Engie има за цел сдружението да се разрасне и да има опция да влага в произвеждане на електрическа енергия от възбновяеми източници. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР