Френският парламент прие първото изменение в процедурата по преразглеждане на

...
Френският парламент прие първото изменение в процедурата по преразглеждане на
Коментари Харесай

От френската Конституция ще бъде премахнато позоваването по раса

Френският парламент одобри първото изменение в процедурата по преразглеждане на конституцията. Депутатите единомислещо отхвърлиха думата "раса " от член 1 и не разрешиха разграничението по сексуален симптом, съобщи Франс прес.

В новата версия на член 1 на главния закон Републиката е записано, че "осигурява тъждество пред закона на всички жители без разлика в пола, произхода или религията " вместо "без разлика в произхода, расата или религията ".

Изменението бе утвърдено от всички присъстващи 119 депутати.

Новата дефиниция обаче ще стане дефинитивна единствено в случай че цялостното преразглеждане на текста на конституцията е сполучливо.

Приетото изменение бе импортирано от ръководителя на центристкия Съюз на демократите и самостоятелните Жан-Кристоф Лагард, само че съвсем всички парламентарни групи бяха внесли текстове в този смисъл.

Когато думата "раса " е въведена в преамбюла на конституцията от 1946 година, а по-късно в конституцията от 1958 година, депутатите са желали след интервала на нацизма да заявят отхвърлянето си на расистките тези, наследени от колониалната история и теориите от 19-и век.

Парадоксално обаче, със забраняването на "разликата в расата " конституцията индиректно легитимира възгледа, че съществуват разнообразни раси, въпреки и науката да признава единствено един-единствен човешки тип, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР