Френският парламент даде окончателната си подкрепа днес за закон за

...
Френският парламент даде окончателната си подкрепа днес за закон за
Коментари Харесай

Франция разшири правомощията на службите за сигурност

Френският парламент даде окончателната си поддръжка през днешния ден за закон за всеобщата сигурност, който дава повече пълномощия на полицията, макар рецензиите на правозащитни деятели, съгласно които той заплашва напъните за откриване на полицейски произвол, предадоха международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

Вътрешният министър Жералд Дарманин съобщи, че законът е нужен за по-добра отбрана на служителите на реда, които са заплашвани и нападани от екстремисти, както и от все по-масовия тормоз върху тях в обществените мрежи. Полицейските синдикати също показаха своята поддръжка за ограниченията.

Нормативният акт бе утвърден със 75 против 33 гласа от Националното заседание - долната камара на Народното събрание, където внеслата законопроекта партия на президента Еманюел Макрон има огромно болшинство. Той към този момент мина в Сената.

В опит да успокоят рецензиите, които през есента провокираха всеобщи митинги в цяла Франция, законодателите пренаписаха противоречивия член 24 от текста.

През ноември в Париж десетки хиляди души стачкуваха против първичната дефиниция на този член, който криминализираше публикуването на фотоси на служители на реда с желание да им се навреди. Противниците на новия закон считат, че съдържащата се в него дефиниция остава прекомерно двусмислена и е допустимо да предстои на неправилно пояснение от страна на органите на реда. Те също по този начин се притесняват, че този нормативен акт ще попречи на хора, които се пробват да се борят против полицейската несправедливост и дискриминация посредством снимането и публикуването им.

Европейският съюз подсети на Франция, че публицистите би трябвало да могат да " работят свободно и в цялостна сигурност ", като предизвестява, че ще прегледа спорния законопроект за сигурността на страната, с цел да подсигурява, че той дава отговор на законите на Европейски Съюз.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР