Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан заяви, че

...
Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан заяви, че
Коментари Харесай

Париж изброи пречките за спасяване на ядрената сделка с Иран

Френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан съобщи, че няколко въпроса към момента пречат на инициираното от Франция предложение за спасяването на знаково съглашение за 2015 година, ограничаващо нуклеарната стратегия на Иран.
" Има още доста неща за работа ", съобщи Жан-Ив льо Дриан пред публицисти в Париж за диалозите сред Техеран и три европейски страни - Франция, Англия и Германия, с цел да се резервира нуклеарната договорка жива, откакто президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изтегли страната с от нея предходната година.
По-късно Тръмп възвърне суровите наказания, които се стовариха върху иранската стопанска система, предизвиквайки ответна реакция на Техеран да усили обогатяването на уран до равнища в нарушаване на съглашението от 2015 година
И двете страни възприеха по-примирителен звук предишния месец на Г7 във Франция, където Тръмп провокира изненада, като съобщи, че ще бъде подготвен да се срещне с иранския си сътрудник.
Това стана, откакто домакинът на срещата, президентът Еманюел Макрон предложения външния министър на Иран Мохамед Джавад Зариф да участва на срещата на Г7, въпреки че той не се срещна непосредствено с Тръмп.
" Президентът усети, че президентът Тръмп е отворен за омекотяване на тактиката за оптимален напън, за намиране на път, който да разреши постигането на договорка ", съобщи Льо Дриан.
Той сподели, че диалозите в понеделник в Париж с ирански чиновници били съсредоточени върху допустима обезпечена кредитна линия за Техеран в подмяна на нефт, обусловена от възобновеното съблюдаване на договорката от 2015 г.от Иран.
Техеран също ще би трябвало да поеме уговорката за облекчение на геополитическото напрежение в района на Персийския залив и да взе участие в договарянията за Близкия изток за възстановяване на районната сигурност, съобщи Льо Дриан.
" Това всичко допуска, несъмнено, че президентът Тръмп допусне отвод по някои точки " от новите американски наказания против Иран, добави той.
Консервативен ирански законодател бе представен от медии през уикенда, че Макрон е предложил кредитна линия от 15 милиарда евро, число, която френските представители не потвърдиха.
Като част от напъните си да запазят нуклеарната договорка жива, Франция, Германия и Англия сътвориха механизъм, наименуван INSTEX, който ще разреши продължение на търговията с Иран макар глобите на Съединени американски щати.
" Трябва да приключим работата по INSTEX... обикновено той би трябвало да работи ", сподели Льо Дриан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР