Френският министър на икономиката Брюно Льо Мер твърди, че въпросът

...
Френският министър на икономиката Брюно Льо Мер твърди, че въпросът
Коментари Харесай

Липса на квалифицирани кадри заплашва растежа във Франция

Френският министър на стопанската система Брюно Льо Мер твърди, че въпросът с квалификацията е " най-важната икономическа тематика в страната през днешния ден "

Още по тематиката
Масовите стачки във Франция са първият огромен тест за Макрон

Новият рунд трудови промени на президента накара държавната жп компания SNCF да сковава превоза
3 апр 2018
Новият проблем на Франция - намаляваща безработица, възходящ дефицит на фрагменти

Безработните са на най-ниското ниво от 6 години
15 фев 2018 Един основен проблем може да попречи на растежа във Франция. Въпреки възстановяващата се стопанска система и държавното управление, насочено към промени, компликациите при наемането на чиновници се обрисуват като действителна спирачка, написа Financial Times.

" Сегашната обстановка за наемане както на професионални, по този начин и на непрофесионални фрагменти е затруднена, защото има дисбаланс сред търсенето и предлагането ", споделя Ролан Беснар, основен изпълнителен шеф на завода за теракотени строителни материали на водещия френски производител Bouyer Leroux.

Неадекватно равнище на подготовка

Във Франция, където безработицата е над 9%, от ден на ден компании се оплакват от дефицита на квалифицирани служащи. И тази липса на баланс сред потребностите на бизнеса и наличните чиновници може да засегне икономическото възобновяване.

Това лято Bouyer Leroux е трябвало да удължи периода за доставка поради дефицита на чиновници по поддръжката на индустриалните уреди. Беснар изяснява: " Поддръжката е нужна в доста промишлености, тъй че има конкуренция за личен състав сред другите браншове ". Той споделя недоволствата на доста шефове във Франция, които срещат компликации в наемането на професионални и непрофесионални служащи: " Основният проблем е университетската система, учебната система и обществената система, която е прекомерно великодушна ".

Френският министър на стопанската система Брюно Льо Мер твърди, че въпросът с квалификацията е " най-важната икономическа тематика в страната през днешния ден ". И добавя: " Имаме система на образование, която не обезпечава нужните умения ". Оказва се, че девет от 10 междинни компании се сблъскват с компликации при наемането, като главната причина е несъответстващото равнище на подготовка на чиновниците.

Парадоксална обстановка

" На френския пазар на труда има парадоксална обстановка – от една страна има висока безработица, а от друга – огромен брой междинни компании споделят, че главната им компликация е наемането ", обобщава Никола Бузу, началник на икономическия проучвателен център Asterеs. Той показва три аргументи – неналичието на подготвени хора за свободните постове, великодушната обществена система за безработните, която не ги стимулира да търсят работа и неналичието на съответни жилища в регионите, в които се намират множеството работни места.

През предходната година сред 200 хиляди и 330 хиляди свободни работни места са останали незаети, а държавното управление се надява, че посредством смяна на програмата за професионално образование да усъвършенства уменията на работната мощ, да понижи разликата в уменията и да понижи безработицата.

Работодателите приветстват напъните на държавното управление да усъвършенства обстановката, само че споделят, че може да отнеме години, преди да се усети резултатът. " Има няколко начинания на френското държавно управление, само че, несъмнено, не можеш повишиш квалификацията за една нощ. Това лишава време и изисква мощен разговор сред корпоративния бранш, професионалното образование и висшето обучение ", твърди Мишала Маркусен, икономист от Sociеtе Gеnеrale.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР