Френският милиардер, медиен и телекомуникационен магнат Патрик Драи купи аукционната

...
Френският милиардер, медиен и телекомуникационен магнат Патрик Драи купи аукционната
Коментари Харесай

Сотбис изглежда ще има нов собственик

Френският милиардер, медиен и телекомуникационен магнат Патрик Драи купи аукционната къща " Сотбис " (, съобщи БГНЕС.
Драи ще заплати 3,7 милиарда $, с цел да има един от най-големите дилъри на изкуство в света, оповестиха от учредената във Англия Сотбис. Французинът изкупува акциите на Сотбис по 57 $ всяка и по този метод връща компанията в частни ръце, откакто 31 години беше обществена благосъстоятелност, чиито скъпи бумаги се търгуваха на борсата в Ню Йорк.
Патрик Драи е един от най-богатите французи и създател конгломерата Алтис, който има телекомите SFR, както и няколко известни медии, измежду които новинарския канал BFM и вестник Либерасион.
" Това изкупуване ще даде опция на " Сотбис ", в изискванията на по-гъвкава, частна благосъстоятелност, да форсира сполучливата стратегия за напредък, прилагана в последните няколко години ", написа изпълнителният шеф на " Сотбис " Тад Смит.
Драи, чието положение се прави оценка на 9,1 милиарда $, сподели, че е поласкан от това, че управлението на " Сотбис " е предложило на акционерите да одобряват отправената от него оферта. Сделката би трябвало да бъде утвърдена от регулаторните органи и акционерите на " Сотбис ", преди дефинитивно да стане факт. Очаква се процедурата да завърши през есента на 2019 година
Навлизането на Патрик Драи в бизнеса с предмети на изкуството припомня на сходен ход, който направи различен френски милиардер - Франсоа Пино. През 1998 година Пино купи главния съперник на " Сотбис " в бизнеса - аукционната къща " Кристис ".
Патрик Драи е роден в Мароко и се мести във Франция на 15-годишна възраст. Родителите му не са богати и той самичък е основал струващата милиарди бизнес империя, която има. Драи е френски жител, само че има още израелски и португалски паспорт.
Той се възползва от исторически ниските лихви, с цел да вземе огромни заеми и да предприеме поредност придобивания на компании през 2014 и 2015 година. След изкупуването на доста медии и телекоми в Съединени американски щати, Португалия и други страни, основаната в Холандия " Алтис " на Драи натрупа действен дълг от 50 милиарда $, което докара до срив на акциите ѝ заради опасения на вложителите от равнищата на задлъжнялост. Драи успокои акционерите, даде обещание да забави темпото на придобиване на компании и през 2018 година се завърна персонално отпред на " Алтис ", с цел да промени отрицателната посока на развиване.
Въпреки несигурността към бизнес конгломерата, бизнесът на " Сотбис " надали ще бъде обиден. Миналият месец аукционната къща продаде картина на Клод Моне за 110,7 милиона $, което е рекордна сума за художника.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР