Френският медиен гигант Vivendi преговаря за продажбата на 10% от

...
Френският медиен гигант Vivendi преговаря за продажбата на 10% от
Коментари Харесай

Vivendi преговаря за продажбата на 10% от Universal на Tencent

Френският медиен колос Vivendi договаря за продажбата на 10% от музикалния си лейбъл Universal Music Group (UMG) на китайския софтуерен конгломерат Tencent в опит да разшири наличието си в Азия. UMG e най-голямата музикална компания в света, следвана от Sony Music Entertainment и Warner Music, а в портфолиото й са актьори като Лейди Гага, Тейлър Суифт, Дрейк и Кендрик Ламар.

Медийната група на милиардера Венсан Болоре заяви във вторник, че договорката би дала на UMG предварителна оценка от 30 милиарда евро, както и че Tencent ще имат алтернатива да придобият още 10% от капитала. След оповестяването на новината акциите на Vivendi се покачиха със 7%, написа Reuters.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Експанзия в Азия

Евентуална договорка с Tencent би подкрепила наличието на Vivendi на мощно контролирания китайски пазар, като би се вписала добре с подразделението Tencent Music Entertainment на китайската група.

" Оценката наподобява добра, а напредъкът по договорката за UMG е позитивна вест ", разяснява пред Reuters Грегъри Муур, фонд управител в Keren Finance, в чието портфолио има и акции на Vivendi.

Миналия месец основният изпълнителен шеф на френската медийна група Арно дю Пюифонтен разгласи, че постъпленията от продажбата на до 50% от UMG ще бъдат употребявани за бъдещи придобивания и " обилни " противоположни изкупувания на акции, напомня организацията. Vivendi търси способи за монетизиране на растящото търсене на разнообразни стрийминг услуги, което през последните няколко години способства значително за облагите на UMG. В портфолиото на лейбъла са и настоящи реализатори и групи като Еминем и " Металика ", както и каталозите на към този момент неактивни, само че към момента извънредно доходоносни имена като " Бийтълс " и " АББА ".

Продажба в развиване

От Vivendi оповестиха, че ще продадат част от UMG още преди година, само че действително не бяха постигнали огромен прогрес в процеса допреди месец, когато оповестиха, че са избрали капиталови банки, с които да стартират официална процедура за продажба на миноритарен дял. Очакванията са тя да бъде финализирана до началото на идната година, написа Reuters.

Във вторник от Vivendi оповестиха още, че не престават процеса по продажба на спомагателни миноритарни пакети от UMG и на други сътрудници. По оценки на капиталови банкери целият бизнес коства сред 17 и 44 милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР