Френският концесионер предлага двойно по-висока цена в сравнение с поисканата

...
Френският концесионер предлага двойно по-висока цена в сравнение с поисканата
Коментари Харесай

Сърбия избра френския гигант Vinci за концесионер на летището в Белград

Френският концесионер предлага двойно по-висока цена спрямо поисканата за София за 10 години по-къс интервал.

© Shutterstock [Shutterstcok] Още по тематиката
Френската Vinci беше определена за концесионер на летището в Белград

Договорът е за 25 години, компанията ще заплати 501 млн. евро и ще влага 732 млн. евро за интервала
8 яну 2018
Пътниците на летище София доближиха рекордните 6 млн. души

Основната причина за огромния растеж на полетите в този момент са линиите на двете огромни нискотарифни самолетни компании - Wizz Air и Ryanair
3 дек 2017
Wizz Air против " Летище София "

Нискотарифната самолетна компания апелира изравняването на таксите на остарелия и новия терминал и за 2018 година
16 ное 2017
Концесията за летище София ще бъде възобновена до два месеца

Консултанти по процедурата ще бъдат Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване, заяви транспортният министър
31 окт 2017
" Летище София ": Гответе се за огромното очакване

С идването на Ryanair летище София се препълни. Сега казусът с опашките се мести от остарелия на новия терминал
20 яну 2017 Сърбия избра френската компания Vinci за концесионер на интернационалното летище " Никола Тесла " в Белград. Съседната страна съумя да получи двойно повече пари за аерогарата си в столицата си от това, което беше заложила българската администрация за летище София. И то за 10 години по-късо време. И за летище с по-малък трафик.

България изпусна поредна опция да развие значим инфраструктурен обект преди съперниците си от района, което може да се отрази отрицателно на отлаганата с години процедура за отдаване на летище София на непознат управител. Заради многото стартирания и прекъсвания на търга българската аерогара изостана по отношение на Белград и оттук насетне ще бъде в догонваща позиция.

В края на октомври министърът на превоза Ивайло Московски разгласи, че до два месеца концесията на аерогарата ще стартира още веднъж (явно неспазен срок), откакто предходната процедура беше прекъсната от служебния кабинет предходната пролет. Този път в процеса са привлечени интернационалните консултанти в лицето на Световната банка и Европейската банка за възобновяване и развиване. В момента двете институции работят по довършването на предконцесионните разбори и евентуално до няколко месеца търгът ще стартира.

Една по-мащабна процедура

Докато българската администрация пращаше спорни сигнали към вложителите за " Летище София " и процедурата ту спираше, ту тръгваше, първичен интерес към аерогарата в Белград заявиха 27 компании. През предходната година Сърбия получи четири дефинитивни предложения за концесията на аерогарата в Белград.

В средата на декември сръбските медии оповестиха, че с изключение на Vinci Airports претенденти са били още три консорциума – първият е с присъединяване на френските компании Meridiam Eastern Europe Investments и Eiffage дружно с швейцарската Zurich Airport; вторият е бил формиран от индийската GMR Infrastructure Limited и гръцката Terna; а третият е бил сред южнокорейската Incheon International Airport Corporation, турската IC İçtaş и съветската VTB Capital Infrastructure.

Едно от условията на сръбското държавно управление беше претендентите в процедурата да нямат повече от акционерно присъединяване 20% в други летища на разстояние 450 км от белградското, през които са минали повече от 1 млн. пасажери през 2016 година, или да не са концесионери на летища в същия радиус и със същия пътникопоток. Тези условия на процедура трансфораха процедурата в конкурентна на тази за летище София.

Low-cost Sofia

Ако съпоставим изискванията на двете процедури, може да се направи изводът, че сърбите са сключили една добра договорка.

Последната процедура за отдаването на летище София на концесия предвиждаше то да бъде отдадено за 35 години, или за 10 години повече спрямо летището в Белград. Плановете на министерство на превоза предвиждаха концесионерът да заплати най-малко 550 млн. лева без Данък добавена стойност, които да отидат за излекуване на държавните жп компании. В прилежаща Сърбия Vinci завоюва с оферта от 501 млн. евро, като даде обещание да влага още 732 млн. евро. Заложените минимални вложения за София бяха 306 млн. лева, като те трябваше да решат казуса със остарелия терминал.

Процедурата беше прекъсната по време на последното служебно държавно управление, като тогавашният длъжностен министър на превоза Христо Алексиев изрече тезата, че поради концесията и първичното заплащане от 550 млн. лева ще се стигне до повдигане на летищните такси с 20 - 25 млн. лева на година, което може да докара до отлив на самолетни компании и до стесняване на трафика. В сръбските медии се цитира информация, че концесионерът там няма да може да подвига таксите.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи, представен от Българска телеграфна агенция, че компанията ще заплаща годишни концесионни такси сред 4.3 и 16 млн. евро. За българското летище беше заложено концесионерът да внася концесионна такса от най-малко 9.9 млн. лева

По-малко пасажери – повече доходи

В прилежаща Сърбия Vinci има за цел да усили в допълнение трафика, като поддържа нови полети на дълги дестинации на Air Serbia и употребява съществуващите партньорства с над 200 самолетни компании, декларират от френската компания, като задачата съгласно информация в медиите е пътникопотокът да е 15 млн. към края на концесията. Сръбският президент Александър Вучич в събота разгласи и че компанията е поела и ангажимент да резервира всички чиновници, които сега работят на летището.

Сръбското държавно управление държи 83.1% от акциите на компанията - оператор на летището, Aerodrom Nikola Tesla, останалите са благосъстоятелност на дребни акционери. Летището в Белград извървя пътя от затворено за интернационалните полети поради войната в някогашна Югославия и глобите против страната до обслужването на над 5 млн. пасажери през предходната година. За съпоставяне - един месец преди края на 2017 година броят на пасажерите на летище София доближи 6 млн. души.

На фона на по-малкото пасажери на летището в Белград то реализира по-добри финансови резултати от софийския си съперник. Изпълнителният шеф на аерогарата в Белград разяснява пред локална осведомителна организация през декември, че чака облагата на аерогарата да нарасне до 29 млн. евро през 2017 година от 26 млн. евро през 2016 година За съпоставяне - " Летище София " при държавния си мениджмънт приключи 2016 година със загуба от 13.3 млн. лева, откакто загуби 25.5 млн. лева във банкрутиралата КТБ, а предходните две години облагата на сдружението беше едвам малко над 5 млн. лева

И националният авиопревозвач

Летището в прилежащ Белград води пред София и по още един индикатор. Това е националният авиопревозвач Air Serbia, където притежател с 49% е Etihad Airways. Трафикът на " Никола Тесла " се усили, откакто през 2013 година самолетната компания от Абу Даби закупи 49% от задлъжнелия тогава народен транспортьор JAT, ребрандира го на Air Serbia и усили дестинациите, до които лети.

За развиването на обещано летище съществуването на мощен основан там транспортьор, който може да трансформира аерогарата в хъб, е значимо за развиването на трафика. За съпоставяне - " България ер " дължи десетки милиони на " Летище София " и изгледите да усили мащабите на активността си са дребни. Кои са Vinci

Vinci би трябвало да поеме ръководството на " Никола Тесла " до края на годината. Vinci е най-голямата инфраструктурна компания в Европа. Тя ръководи 35 летища в шест страни в света. Това са Япония, където компанията оперира двете летища в Осака, Португалия, Камбоджа, Доминиканската република, Чили и Франция, където компанията оперира 13 аерогари. През 2016 година през тях са минали общо 132 млн. пасажери. Групата се уголемява в по-бързо разрастващите се и печеливши браншове като ръководство на летища, автомагистрали и енергиен инженеринг, с цел да противодейства на спада на строителството във Франция.

Изпълнителният шеф на Vinci Concessions и ръководител на Vinci Airports Николас Нотбар разяснява във връзка със спечелването на процедурата, че " този триумф бележи нов стадий в експанзията на Vinci Airports отвън Франция ", както и че " Никола Тесла " ще се трансформира в хъб за компанията в Югоизточна Европа. Приходите на групата за 2016 година са 38.1 милиарда евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР