Френският институт в България е домакин на дебата Новата американска

...
Френският институт в България е домакин на дебата Новата американска
Коментари Харесай

Ален Льо Роа: Европейците ще отговарят единодушно на всяко американско решение, което е в разрез с техните интереси

Френският институт в България е хазаин на дебата " Новата американска политика: какъв ще бъде отговорът на Европа? " довечера. В дебата ще се включат френският дипломат Ален Льо Роа и политологът Първан Симеонов.
В предаването " Хоризонт до обед " Ален Льо Роа разяснява неочакваното отдръпване на Вашингтон от заключителния документ на срещата на Г-7 в Канада:

„ До туита, който написа господин Тръмп от самолета, президентът Тръмп и Съединени американски щати бяха приели текста. И когато споделя, че той се десолидаризира от официалното съобщение, той не подлага под подозрение самия текст на официалното съобщение, а се опълчва на едно изречение. Текст на Г-7 юридически в никакъв случай не би могъл да бъде подложен под подозрение и подложен под въпрос. "

Според Ален Льо Роа цялата декларация има позитивен темперамент за последващите договаряния. Необходими са всестранни и многопосочни договаряния за търговията, счита той:

" Световната комерсиална организация би трябвало да се реформира. Това единодушие Европа го беше получила от господин Тръмп и в своя туит той не опровергава това свое единодушие. Той не слага под подозрение това си единодушие. Несъгласие има по една единствена точка в декларацията на Г-7 – по отношение на климата. По параграфа за климата са съгласни единствено шестте страни. "

Трудният разговор извежда на напред във времето нуждата да се ускори европейската взаимност, добави дипломатът. " Европейците ще дават отговор единомислещо на всяко решение на Америка, което се опълчва на техните ползи ", уточни Льо Роа.
Льо Роа е бил посланик в Рим през интервала 2011 - 2014 година и общоприет секретар на Европейската работа за външна активност 2015 - 2016 г. През 1995 година е бил заместник-специален координатор на Организация на обединените нации в Сараево, работил е в Мавритания като част от Програмата на Организация на обединените нации за развиване, а в Косово като префект на района Печ 1999 - 2000 година. От октомври 2001 г. до ноември 2002 година е специфичен представител на Европейския съюз в някогашната югославска република Македония. През 2008 година е бил заместник-главен секретар на Организация на обединените нации, отговарящ за мироподдържащите интервенции.

Цялото изявление слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР