Френският хореограф Анжелен Прелжокаж е едно от най-големите имена на

...
Френският хореограф Анжелен Прелжокаж е едно от най-големите имена на
Коментари Харесай

Геният на балета: Френският хореограф, променил облика на танцовото изкуство

Френският хореограф Анжелен Прелжокаж е едно от най-големите имена на актуалната танцова сцена. Артистът е същинска звезда в своята сфера в международен мащаб. Възможността да се докоснем до творчеството и личността му дава филмът „ Прелжокаж в Ню Йорк ”, който може да гледате в ефира на .

Хореографската работа на родения в семейство на албански емигранти французин е отдадена на писането на историята на класическия балет. Той става част от трупата на Балета на Парижката опера при започване на 90-те години на предишния век. През 1995 година получава една от най-престижните награди за танцово изкуство - Benois de la Danse.

 балет iStock

През декември 1984 година Прелжокаж основава своя лична балетна натрупа. 12 години по-късно тя е наречена на негово име - Ballet Preljocaj.
 
Гениалният хореограф е основал 58 творби – както солови, по този начин и за по-големи обединения.

Открий магията на изкуството с Marquee TV!

Marquee TV – част от , е богата и разнообразна библиотека със наличие. Ще откриете над 500+ заглавия с разнообразно наличие, което включва разнообразни изкуства – спектакъл, балет, опера, класическа и съвременна музика, документални филми и още доста други. Предлага елементарен достъп до световноизвестни продукции, извънредно наличие и специфични оферти, които не могат да бъдат открити в други платформи в България.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР