Френският гражданин Бенжамен Бриер, задържан в Иран от повече от

...
Френският гражданин Бенжамен Бриер, задържан в Иран от повече от
Коментари Харесай

Иран осъди французин на 8 г. затвор за шпионаж

Френският жител Бенжамен Бриер, арестуван в Иран от повече от година и половина, беше наказан на 8 години затвор по обвиняване в шпионаж, съобщи Франс прес, като цитира изказване на неговия юрист.

36-годишният Бриер е получил и спомагателни 8 месеца затвор за агитация против иранския режим, посочи неговият юрист Филип Валан.

Бриер беше задържан през май 2020 година, тъй като направил фотоси на неразрешени зони в ирански естествен парк, като употребявал дрон. От края на декември той е в гладна стачка, като стачкува против изискванията на задържането си.

"Бенжамен Бриер явно не получи - нито в този момент, нито когато и да било - обективен развой пред безпристрастни съдии. Напомням, че той нямаше никакво право да се отбрани, никакъв достъп до детайлите на обвиняването, никаква опция да приготви и показа отбрана пред съдиите от революционния съд ", акцентира юристът, като изрази терзания за здравословното положение на клиента си. Той добави, че фамилията му приканва френските управляващи да бъдат взети незабавни ограничения, които да разрешат репатрирането му.

Бландин Бриер, сестра на пандизчията, съобщи, че брат ѝ е "политически пленник ". "Очевидно е, че това е политически развой, потребен за Иран, който изпраща обръщение на френското държавно управление ", добави тя, като акцентира, че "се усещаме като пионки в дипломатическа игра ".

Техеран и огромните сили водят договаряния във Виена за възкръсване на подписаното през 2015 година нуклеарно съглашение, целящо да попречи на Иран да се достави с нуклеарни оръжия. Експрезидентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп изведе едностранно своята страна от съглашението през 2018 година.

Иран е задържал над 10 жители на западни страни, множеството от които имат двойно поданство. Неправителствени организации дефинират това като политика на взимане на заложници, целяща да издейства отстъпки.

Двама други арестувани в Иран непознати жители също започнаха гладни стачки с искане за освобождение на пандизчиите от западни страни, заяви ДПА.

Камран Гадери, с двойно австрийско и иранско поданство, отхвърля да се храни в символ на митинг против задържането си в пандиза Евин, заяви брачната половинка му Харика. "Той желае освобождението на всички арестувани като заложници в Иран лица с двойно поданство на страни от Европейски Съюз да бъде сложено като изискване за продължение на договарянията по нуклеарната договорка ", посочи тя.
Анушех Ашури, с двойно иранско и английско поданство, е почнал гладна стачка преди няколко дни, заяви неговото семейство.

Двама американски жители, които са били затворени в Иран, дойдоха предходната седмица във Виена и започнаха гладни стачки за освобождението на арестуваните жители на западни страни.

Държавният департамент на Съединени американски щати призна през вчерашния ден, че възобновяване на нуклеарното съглашение би било мъчно, до момента в който в Иран има арестувани жители на Съединени американски щати, напомня ДПА. Говорителят Нед Прайс обаче добави, че тези въпроси не би трябвало да се обвързват, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР