Френският гигант в управлението на летища Vinci Airports обяви, че

...
Френският гигант в управлението на летища Vinci Airports обяви, че
Коментари Харесай

Концесионерът в Белград прибира и летище Гетуик

Френският колос в ръководството на летища Vinci Airports разгласи, че ще заплати 3.1 милиарда $ за 50.1% от акциите на втората най-натоварена аерогара в английската столица "Гетуик ". Офертата е взаимна с капиталови фондове от Абу Даби и Австралия, а договорката ще бъде финализирана в първата половина на 2019-а.

С 45.7 млн. пасажери през 2018-а "Гетуик " ще стане най-голямото летище в световната мрежа на Vinci. В Лондон аеропортът се конкурира с "Хийтроу " и "Станстед ". Управлението на Vinci ще е основно, тъй като и трите летища се надпреварват за държавна "благословия " за създаване на нова писта. Предвижда се инвестиция в размер на 1.11 милиарда лири, тъй че "Гетуик " да усили потенциала на двата си терминала в идващите пет години.

Остатъчният дял от акциите в летището ще останат благосъстоятелност на компанията Global Infrastructure Partners. Тя ръководи активи - най-вече летища и пристанища, оценени на 40 милиарда $. Global Infrastructure Partners закупи дял в "Гетуик " през 2009 година за сумата от 1.5 милиарда паунда. Последните финансови резултати на аеропорта демонстрират облага от 411 млн. паунда и доходи от 764 млн. паунда.

Vinci Airports оперира към 35 летища в страни като Япония, Бразилия, Франция и Камбоджа. Фирмата работи и по построяването на тол системи, както и на пътна инфраструктура.

В началото на година френският оператор завоюва 35-годишната концесия на летището в Белград, като брои 501 млн. евро и се ангажира да влага още 732 млн. евро.

Развитието на белградската аерогара и оператора й следва да прикове вниманието на българските управляващи, защото тя е директен съперник на "Летище София ". Българското държавно управление също работи по концесията на столичния аеропорт. До 29 януари 2019-а ще завърши събирането на предложения от частни компании. Прогнозната обща стойност на концесията е 3.8 милиарда евро, или към 7.6 милиарда лв.. Концесионерът ще би трябвало да построи трети терминал през първите 10 години от избирането му. Освен това е належащо неговите общи вложения да са най-малко 600 млн. евро. Отделно страната ще получава годишно не по-малко от 15 млн. лева без Данък добавена стойност, или 10% от общия размер на общите доходи от всички действия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР