Френският гигант в управлението на летища Vinci Airports обяви, че

...
Френският гигант в управлението на летища Vinci Airports обяви, че
Коментари Харесай

Концесионерът в Белград придобива контрол и на летище Гетуик

Френският колос в ръководството на летища Vinci Airports разгласи, че придобие надзор над лондонския аеропорт "Гетуик ". Vinci ще заплати 3.1 милиарда $ за 50.1% от акциите на втората най-натоварена аерогара в английската столица. Офертата е взаимна с капиталови фондове от Абу Даби и Австралия, а договорката ще бъде финализирана в първата половина на 2019 година. Покупката на мажоритарния дял в "Гетуик " ще разшири доста авиационното портфолио на Vinci.

С 45.7 милиона пасажери през 2018 година "Гетуик " ще стане най-голямото летище в световната мрежа на Vinci. В Лондон аеропортът се конкурира с "Хийтроу " и "Станстед ". Управлението на Vinci ще е основно, тъй като и трите летища се надпреварват за държавна "благословия " за създаване на нова писта. Предвижда се инвестиция в размер на 1.11 милиарда лири, тъй че "Гетуик " да усили потенциала на двата си терминала в идващите пет години.

Остатъчният дял от акциите в летището ще останат благосъстоятелност на компанията Global Infrastructure Partners. Тя ръководи активи - най-вече летища и пристанища, оценени на 40 милиарда $. Global Infrastructure Partners закупи дял в Гетуик през 2009 година за сумата от 1.5 милиарда английски лири. Последните финансови резултати на аеропорта демонстрират облага от 411 млн. лири и доходи от 764 млн. лири.

Vinci Airports оперира към 35 летища в страни като Япония, Бразилия, Франция и Камбоджа. Фирмата работи и по построяването на тол системи, както и на пътна инфраструктура.

В началото на година френският оператор завоюва 35-годишната концесия на летището в Белград.Vinci Airports брои 501 млн. евро за концесията и е поела ангажимент да влага още 732 млн. евро.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР