Френският гигант в сектора на луксозните стоки LVMH ще плати

...
Френският гигант в сектора на луксозните стоки LVMH ще плати
Коментари Харесай

LVMH ще плати 10 млн. евро за прекратяване на разследване за шпионаж на журналист

Френският колос в бранша на първокласните артикули LVMH ще заплати 10 млн. евро, с цел да постави завършек на наказателно следствие на база изказвания, че е наела някогашният началник на френските служби за сигурност за шпионаж на жители, съобщи „ Франс 24 “.

Вчера парижки съд утвърди съглашение, препоръчано от прокуратурата, поставяйки завършек на започнатото през 2011 година следствие против стилният конгломерат, управителен от Бернар Арно – третият най-богат човек на планетата.

Решението разкритикувано от журналиста Франсоа Руфин – една от главните следени фигури. През 2016 година той продуцира документалния филм „ Merci Patron “, който показва Арно като безмилостен магнат, който се възползва от френската работническа класа и я прави по-бедна.

Руфин заведе дело през 2019 година с изказванието, че LVMH е сключила контракт с някогашният началник на вътрешната разследваща работа на Франция (DGSI) Бернар Скуарчини, който да го шпионира в границите на три години, до момента в който е работил по кино лентата. През 2017 година лентата завоюва „ Сезар “ за най-хубав документален филм

Рифун прикани съда да отхвърли съглашението като съобщи, че 10 млн. евро се равняват на едвам 0,02% от приходите от близо 45 милиарда $ на LVMH за предходната година.

„ Може ли правораздаването да бъде купено толкоз на ниска цена? Отговорът е да “, сподели Руфин пред публицисти след чуването в петък.

„ Това е празен чек за всички бъдещи шпионски интервенции, пооръчани от мултинационални компании. Всичко, което LVMH трябваше да направи, беше да заплати, с цел да се измъкне от процедурите “, сподели той.

Заместник-председателят на съда в Париж Каролин Вигер сподели, че съглашението е взело поради „ съдействието “ на LVMH в следствието и „ напъните на да предотврати повторението на сходни произшествия “.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР