Френският енергиен министър Аниес Пание-Рюнаше увери българския си колега Росен

...
Френският енергиен министър Аниес Пание-Рюнаше увери българския си колега Росен
Коментари Харесай

Френският министър на енергетиката: „Фраматом“ е независима от Русия и ще участва в търга за ядрено гориво за „Козлодуй“

Френският енергиен министър Аниес Пание-Рюнаше увери българския си сътрудник Росен Христов, че компанията „ Фраматом “ е самостоятелна от Русия и е подготвена да взе участие в процеса по диверсификация на доставките на свежо нуклеарно гориво за АЕЦ „ Козлодуй “. Двамата разговаряха в Брюксел, където през вчерашния ден се организира среща на енергийните министри.

Пание-Рюнаше е споделил още, че „ Фраматом “ би могла и да оказва подпомагане на българската страна при бъдещо разширение на нуклеарната стратегия.

Двамата са разискали опциите за съдействие в областта на енергетиката, като фокусът бил върху геотермалната и нуклеарната енергетика.

Българският министър е разказал за пилотните планове в страната ни, в които се употребява геотермална сила за отопление и изстудяване за детски градини и ясли. Той обяснил, че употребяваните в тях термопомпи са френски и те са желан производител, което е добър сигнал за обсъждане на френска инвестиция в България.

Очаква се коментираните на срещата тематики да бъдат завършени в предстоящ меморандум за съгласие сред двете страни.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР