Френският държавен глава Еманюел Макрон разговаря със седем чуждестранни лидери,

...
Френският държавен глава Еманюел Макрон разговаря със седем чуждестранни лидери,
Коментари Харесай

Френският президент разговаря със седем чуждестранни лидери

Френският държавен глава Еманюел Макрон беседва със седем задгранични водачи, за пръв път след преизбирането си, съобщи Франс прес, като цитира изказване на френското президентство.

Украйна е била една от главните тематики в диалога сред Макрон и турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който го е " поздравил за преизбирането ". На същата тематика са обърнали внимание и президентът на Република Южна Африка Сирил Рамапоса, сенегалският му сътрудник Маки Сал, египетският водач Абдел Фатах ас Сиси, алжирският президент Абделмаджид Тебун, мавританският им сътрудник Азали Асумани.

Разговорите са засягали " ограниченията, които би трябвало да се вземат, с цел да се предотврати и смекчи отражението на войната в Украйна върху международната продоволствена сигурност, в това число в границите на препоръчаната от Франция самодейност ФАРМ, която цели да понижи напрежението върху земеделските пазари, да усъвършенства солидарността с най-засегнатите страни и да продължи вложенията в локалната земеделска продукция ", заяви президентството.

По време на диалога си Макрон и Тебун са подчертали желанието си " за опазване на позитивната динамичност в двустранните връзки ". Френският президент посети Алжир единствено един път по време на първия си мандат, само че подхваща стъпки за " сдобряване на спомените " с някогашната колония, без " да се разкайва ".

Двамата президенти са разискали и районните рецесии, в това число в Мали, добавя Българска телеграфна агенция.

Макрон и Ас Сиси са разискали и подготовката за срещата за климата КОП27, която ще се организира в Египет през ноември.

В първия диалог сред двамата водачи след преизбирането на Макрон Ердоган е подчертал смисъла на двустранните връзки сред Париж и Анкара за Европа, заяви турското президентство. Те са разискали ограничения за подобряването им, цел, към която се стремят от една година насам.

Връзките сред двете страни бяха наранени от серия от разногласия за Източното Средиземноморие, Либия и Сирия, напомня Агенция Франс Прес. През октомври 2020 година Ердоган сложи под въпрос психологичното здраве на Макрон и го упрекна, че води " акция на ненавист " против исляма. Миналата седмица турският президент съобщи пред локални медии, че провалянето на Марин Льо Пен е " победа против екстремизма ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР