Френският бизнесмен и бивш министър Бернар Тапи е починал тази

...
Френският бизнесмен и бивш министър Бернар Тапи е починал тази
Коментари Харесай

Почина френският бизнесмен Бернар Тапи

Френският предприемач и някогашен министър Бернар Тапи е умрял тази сутринта от рак на 78-годишна възраст, заяви фамилията му.

Съболезнования изрекоха френски политици и футболният клуб " Олимпик " (Марсилия), на който Тапи бе президент и изведе до купата в Шампионската лига през 1993 година. Френският министър председател Жак Кастекс отдаде респект на някогашния евродепутат и министър, определяйки го като " войник ".

От 2017 година Тапи се бореше с рак на стомаха и положението му последователно се утежняваше.

Тапи е роден в Париж през 1943 година. Той е наследник на водопроводчик и след детство в бедните покрайнини съумява да стане един от най-богатите хора във Франция и да купи " Олимпик " (Марсилия) през 1986 година, а компанията за спортни артикули " Адидас " (Adidas) - през 1990 година.

Предприемачът съживява западащия клуб и го извежда освен до купа в Шампионската лига, само че и до петкратна победа в шампионата на Франция.

Същевременно навлиза в политиката, привнасяйки сексапил в консервативните политически среди на Франция и намирайки метод към младежите и работническата класа.

Тапи притегля вниманието на нацията в спор с водача на крайната десница Жан-Мари Льо Пен през 1989 година. През същата година за първи път е определен за народен представител, с което стартира възходът му към държавни позиции.

Той взе участие в кабинета на президента социалист Франсоа Митеран като министър за градските региони през 1992-1993 година. В средата на 90-те обаче позицията му стартира да се разклаща с натрупването на бизнес проблеми и правосъдни каузи.

През 1995 година той е наказан на затвор за договаряне на мачове, до момента в който е бил отпред на " Олимпик " (Марсилия). Две години по-рано е продал " Адидас " и това става началото на най-дългата и комплицирана юридическа сага към името му. Случаят продължава над 20 години на следствия и правосъдни решения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР