Френският бизнесмен и бивш министър Бернар Тапи е починал днес

...
Френският бизнесмен и бивш министър Бернар Тапи е починал днес
Коментари Харесай

Почина френският бизнесмен и бивш политик Бернар Тапи

Френският предприемач и някогашен министър Бернар Тапи е умрял през днешния ден сутринта от рак на 78-годишна възраст, заяви фамилията му, представено от международните организации.

Съболезнования изрекоха френски политици и футболният клуб Олимпик (Марсилия), на който Тапи бе президент и изведе до купата в Шампионската лига през 1993 година.

Френският министър председател Жак Кастекс отдаде респект на някогашния евродепутат и министър, определяйки го като " войник ".

От 2017 година Тапи се бореше с рак на стомаха и положението му последователно се утежняваше.

Тапи е роден в Париж през 1943 година. Той е наследник на водопроводчик и след детство в бедните покрайнини съумява да стане един от най-богатите хора във Франция и да купи Олимпик (Марсилия) през 1986 година, а компанията за спортни артикули Адидас (Adidas) - през 1990 година. Предприемачът съживява западащия клуб и го извежда освен до купа в Шампионската лига, само че и до петкратна победа в шампионата на Франция.

Същевременно навлиза в политиката, привнасяйки сексапил в консервативните политически среди на Франция и намирайки метод към младежите и работническата класа.

Тапи притегля вниманието на нацията в спор с водача на крайната десница Жан-Мари Льо Пен през 1989 година. През същата година за първи път е определен за народен представител, с което стартира възходът му към държавни позиции. Той взе участие в кабинета на президента социалист Франсоа Митеран като министър за градските региони през 1992-1993 година.

В средата на 90-те обаче позицията му стартира да се разклаща с натрупването на бизнес проблеми и правосъдни каузи.

" Бях богат, към този момент не съм. Бях съвременен, към този момент не съм. Бях президент на отбор от европейския шампионат, към този момент не съм. Управлявах бизнес, към този момент не го върша. Много французи имат повече учредения да се оплакват от мен ", сподели Тапи в изявление за " Фигаро " през септември 1995 година.

През 1995 година той е наказан на затвор за договаряне на мачове, до момента в който е бил отпред на Олимпик (Марсилия). Две години по-рано е продал Адидас и това става началото на най-дългата и комплицирана юридическа сага към името му. Случаят продължава над 20 години на следствия и правосъдни решения.

Еклектичният магнат се е пробвал и в актьорското изкуство, поемайки роля във филм на Клод Льолуш от 1996 година, малко откакто е оповестил банкрут. В издателският бизнес навлиза през 2012 година, купувайки локални вестници в Южна Франция.

През 60-те години Тапи има и пуснати поп части, както и песента " Reussir Sq Vie " от 1985 година.

През 1985 година и 1986 година тим, който той основава, печели Тур дьо Франс.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР