Френският артист Кристоф Луи Кибе - Киб е решил да

...
Френският артист Кристоф Луи Кибе - Киб е решил да
Коментари Харесай

Френски артист, ограбен от фалшивата изложба в `Структура`, ще си търси правата в съда

Френският актьор Кристоф Луи Кибе - Киб е решил да си потърси правата в съда по отношение на плагиатстването на две негови творби, показани в столичната изложба " Структура ", заяви пред " Клуб Z " персонално той.
 Гаврата с българския модернизъм: съзнателно закононарушение или неумишлена несръчност
Изложбата “Модернизъм и Авангард. Българската вероятност ” стана печално известна с това, че до момента повече от 10 от близо 100-те творби в нея са разкрити като имитации. Конкретно нещата на Киб са подписани като произведения на Мирчо Качулев.

Французинът отбелязва, че доста зависи какви дейности галерията и притежателят на частната сбирка Николай Неделчев ще подхващат по случая. Освен това той се възмущава, че галерията не е направила предварителните изследвания на картините, както е редно да бъде сторено, а вместо това занапред ще го направи.

Изложбата провокира скандал и с това, че организаторката Мария Василева настояваше картините в нея да бъдат показвани в националните ни галерии. Тя също по този начин изтъкваше, че експозицията е разкрила " бяло леке " в българското изкуство, като за пръв път показва модернизмът в България. Нещо, което е надалеч от истината, а редица изкуствоведи акцентираха, че даже и да са същински - творбите са прекомерно посредствени, с цел да бъдат показвани на национално равнище.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР