Френските законодатели направиха първата стъпка към вписването на достъпа до

...
Френските законодатели направиха първата стъпка към вписването на достъпа до
Коментари Харесай

Франция защитава правото на аборт в Конституцията

Френските законодатели направиха първата стъпка към вписването на достъпа до аборти във френската конституция - спорен развой, пред който към момента има доста трудности.

Парламентарна комисия утвърди предложение за текст, който предлага на дамите " обезпечена независимост " за спиране на бременността - без да се планува цялостно право на аборт, съобщи Агенция Франс Прес.

Формулировката отразява сложното балансиране на държавното управление на малцинството на президента Еманюел Макрон, което би трябвало да събере болшинство от 60 на 100 от членовете както в долната камара на Националното заседание, по този начин и в Сената, с цел да промени конституцията.

Консервативните републиканци и крайнодясното Национално обединяване са изключително обезпокоени от бъдещата смяна.

Целта на министрите е да обезпечат " конституционна отбрана на тази независимост, без да замразяват настоящото законодателство, нито да основават някакво безусловно, безкрайно право " на аборт, съобщи министърът на правораздаването Ерик Дюпон-Морети пред комисията.

Формулировката " би трябвало да бъде задоволително гъвкава, с цел да разреши на законодателите да продължат работата си и да реализират приемлив баланс, изключително в светлината на софтуерното, здравното и научното развиване, което може да настъпи ", добави той.

Вписването на абортите в конституцията в началото беше дадено от президента Макрон през март предходната година, което се разглеждаше като отговор на анулацията през 2022 година на федералното право на аборт в Съединените щати.

Крайнодясната депутатка Паскал Бордес се оплака, че проектите са " доста надалеч от паниките " на елементарните хора, като настоя, че абортите във Франция " не са застрашени ".

А депутатката от " Републиканците " Емили Бонивар съобщи, че партията ще упорства за " салдото... сред правото на аборт и правото на детето да се роди ", както и за " свободата на съвестта на лекарите ".

Левите партии Социалистите, Зелените и " Непреклонна Франция " биха предпочели в текста да бъде записано " право ", а не " независимост " за спиране на бременността.

Но Дюпон-Морети акцентира, че Държавният съвет, най-висшият административен съд на Франция, не е разкрил правна разлика сред двете формулировки.

" Разполагаме с доста уравновесен текст, който е " в този момент или в никакъв случай ", сподели той.

Проектотекстът ще бъде разискван в цялостен състав в Народното събрание на 24 януари, след което ще бъде предаден на Сенат.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР