Френските войски напускат Нигер. Последните разположени в Нигер френски войски,

...
Френските войски напускат Нигер. Последните разположени в Нигер френски войски,
Коментари Харесай

Френските войски напускат Нигер

Френските войски напущат Нигер. Последните ситуирани в Нигер френски войски, които помагаха на локалните управляващи в битката против ислямисткото принуждение в Сахел, през днешния ден напуснаха страната, което нанесе спомагателен удар върху въздействието на Франция в Западна Африка, съобщи Ройтерс.

Военните, които завзеха властта в Нигер през юли, настояха за напускането на френската сили от страната, като на процедура повториха дейностите на хунтите в прилежащите Буркина Фасо и Мали, които прекратиха дългогодишните си връзки в областта на сигурността  с Франция след превратите през 2020-2022 година

След като в началото се опълчи, президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи през септември, че 1500 френски военнослужещи ще се изтеглят от Нигер до края на годината, напомня Ройтерс.

Документ, с който се отбелязва формалният завършек на военния ангажимент на Франция с Нигер, беше подписан през днешния ден от представители на двете страни в столицата Ниамей.

Освен това Франция ще закрие посолството си в Нигер, оповестиха дипломатически източници в Париж.

След преврата в края на юли в Нигер по-голямата част от френския дипломатически личен състав напусна страната в края на септември, откакто посолството беше атакувано и му беше наложена обсада.

“По тази причина посолството на Франция в Нигер към този момент не е в положение да работи обикновено или да извършва отговорностите си ”, обявиха източниците. “Предвид тази обстановка взехме решение да затворим посолството си в най-скоро време ”, прибавиха те.

Източник: Българска телеграфна агенция

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР