Френските власти възстановиха с указ действието на извънредното положение, което

...
Френските власти възстановиха с указ действието на извънредното положение, което
Коментари Харесай

Франция обяви извънредно положение, ето какво се случва

Френските управляващи възвърнаха с декрет действието на изключителното състояние, което дава правна основа за налагане на избрани рестрикции по отношение на COVID-19.

То ще влезе в действие от среднощ на 17 октомври, като ще важи за цялата територия на страната, оповестяват Франс прес и Българска телеграфна агенция. Мерките се постановат поради утежняването на обстановката с пандемията от ковид в страната.

Въвеждането на изключително състояние ще разреши на премиера Жан Кастекс да възвръща действието на карантинни ограничения, като тези работили в цялата страна от средата на март доникъде на май по време на първата вълна на пандемията, отбелязва ДПА.

Решението идва в миг на растеж на инфекциите, с повече от 26 000 регистрирани новозаразени с COVID-19 в събота, съвсем 13 000 през вчерашния ден и още 22 591 за последното денонощие.

Френските здравни управляващи записаха през днешния ден над 9100 приети в болница с ковид за първи път от 25 юни, което съгласно специалисти може да изправи на лимита на опциите здравната система на страната, съобщи Ройтерс.

Това утежняване на обстановката "оправдава оповестяването на изключително здравно състояние за да могат да се вземат строго пропорционални на здравните опасности, належащи и съответстващи на събитията и за време, и за място ограничения ", се показва в отчет на държавното управление.

Коментирайки тези данни, френският президент Еманюел Макрон сподели в телевизионно изявление довечера, че Франция претърпява нова вълна на болестта и по тази причина са нужни нови ограничения. Той сподели още, че не е загубен контролът върху разпространяването на вируса, само че обстановката буди паника и по тази причина трябват и нови ограничения.

Съгласно тези ограничения Франция постанова вечерен час от 21 ч. локално време до 6 ч. локално време считано от събота, 17 октомври, в няколко огромни мегаполиса, измежду които и Париж. Вечерният час ще трае четири седмици и след това от Народното събрание ще се изиска удължаването му до 1 декември, съобщи Франс прес.

Сред градовете, наранени от мярката, са Марсилия, Лил, Лион, Гренобъл, Тулуза. Всеки който е на открито по време на този вечерен час, би трябвало да има основателна причина за това. „ Нарушителите ще бъдат глобявани”, разясни Макрон. Глобата ще е 135 евро.

Президентът предложи ограничение на събиранията от частен темперамент - до не повече от 6 души на масата вкъщи. Той сподели, че няма да има ограничавания за пътешестване сред районите на страната, нито ограничавания в публичния превоз.

Общо във Франция инфектираните от началото на пандемията са 779 063.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР