Френските власти ще бъдат безкомпромисни при налагането на нова забрана

...
Френските власти ще бъдат безкомпромисни при налагането на нова забрана
Коментари Харесай

Макрон: Религиозните символи нямат място в светското училище

Френските управляващи ще бъдат безкомпромисни при налагането на нова възбрана за абая в учебните заведения. Това съобщи френският президент Еманюел Макрон в петък, представен от CNN. Той направи коментара по мотив на решението да забрани сходното на тога облекло през идната образователна година.

 

Забраната, която беше оповестена от министъра на образованието на Франция, е последната от поредност противоречиви ограничавания в страната върху облеклото,свързано с мюсюлманите. Той беше подложен на критика от редица опозиционни депутати, в това число Даниел Обоно, който го назова " нова ислямофобска акция ".

 

Говорейки пред публицисти след посещаване в професионално учебно заведение в региона на Воклюз в Южна Франция в петък, Макрон удостовери решението.

 

Той повтори, че религиозни символи от всевъзможен тип нямат място във френските учебни заведения, които са всемирски.

 

" Училищата у нас са всемирски, безвъзмездни и наложителни. Но те са всемирски. Защото това е самото изискване, което прави допустимо поданството и затова религиозни знаци от всевъзможен тип нямат място в тях. И ние пламенно ще пазиме този секуларизъм ", означи Макрон.

 

През 2004 година Франция забрани религиозните знаци в учебните заведения, в това число огромни кръстове, еврейски кипи и ислямски забрадки. Но абаята заема сива зона и не е особено неразрешена.

 

Фокусът върху абаите следва регистрирания растеж в броя на девойките, носещи ислямски облекла във френските учебни заведения, наклонност, която съгласно някои е нарушаване на светските полезности на страната.

 

Докато някои политици призоваваха за ново законодателство за възбрана на религиозното облекло, наподобява, че държавното управление просто ще даде на шефовете на учебни заведения нови насоки.

 

Секуларизмът във френските учебни заведения постоянно е бил настояща тематика с поддръжници, които настояват, че религията, и по-специално ислямът, навлиза в общественото пространство. Критиците, въпреки това, настояват, че религиозните малцинства са изправени пред дискриминация в исторически християнска страна.

 

Напрежението към образованието и религията се утежни през 2020 година, когато радикализиран чеченски емигрант обезглави преподавател по френски, който сподели карикатури на пророка Мохамед в час.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР