Френските стоки изчезват от рафтовете в магазините в Йордания, Кувейт

...
Френските стоки изчезват от рафтовете в магазините в Йордания, Кувейт
Коментари Харесай

Защо френските стоки изчезнаха от магазините в Близкия изток |

Френските артикули изчезват от рафтовете в магазините в Йордания, Кувейт и Катар, до момента в който в Египет, Либия, Бангладеш, Сирия и Ивицата Газа се провеждат всеобщи демонстрации против президента Еманюел Макрон, написа Би Би Си.

Причината е изявлението на френския президент, в което се афишира за отбрана свободата на словото и по-конкретно - за правото да се разгласяват карикатури на пророка Мохамед.

Всичко стартира с една полемика във френско учебно заведение на тематика карикатурите, оповестени в " Шарли Ебдо ". Дискусия, която по-късно се трансформира в повода за обезглавяването на учителя Самюел Пати. Няколко дни по-късно Еманюел Макрон декларира, че Пати е " погубен, тъй като ислямистите желаят нашето бъдеще ", само че Франция " няма да се откаже от своите карикатуристи. " Това изявление не просто беше признато като засегнатост за мюсюлманите. Нещо повече - турският президент съобщи, че " Макрон има потребност от психиатър ".

Проблемът с карикатурите

Основният проблем на мюсюлманите с карикатурите във френското сатирично издание се корени в религиозните обичаи, съгласно които изобразяването на Пророка и Аллах е категорично неразрешено. 

Непубликуването на сходни материали във Франция, с цел да се отбрани една общественост, обаче може да значи ограничение на свободата на словото и респективно - подкопаване на една от основите на националната еднаквост, нещо, от което " в никакъв случай няма да отстъпим ", както през вчерашния ден написа Макрон в " Туитър ".

Свобода на словото vs Свобода на убежденията

И в случай че на Запад фокусът пада само върху свободата на словото, то на Изток казусът се измества до лимитираната независимост на убежденията. Лидерите на Турция и Пакистан упрекнаха Макрон, че с позицията си маргинализира мюсюлманите в Турция.

В събота по време на на Партията на справедливостта и развиването в град Кайсери, Ердоган съобщи: " Какъв е казусът на Макрон с исляма, какъв му е казусът с мюсюлманите? Има потребност от психологичен обзор! Какво друго да кажа за президент, който не схваща свободата на религията и се държи по този метод с милиони вярващи в личната си страна! Първо, Макрон има потребност от психиатър. "

Това негово изявление беше наказано от европейските водачи, а немският външен министър Хайко Маас го дефинира като " ново дъно " за Ердоган, написа Ройтерс. 

Пакистанският премиер Имран Хан пък изиска " Facebook " да забрани ислямофобското наличие на своята платформа. Той упрекна Макрон, че " атакува исляма ", което " неизбежно води до радикализация. "

Мароко също осъди препубликуването на " оскърбителните карикатури ". В изказване на външното министерство се показва, че Рабат " осъжда дивашките дейности, осъществени в името на исляма, само че в това време Мароко порицава тези провокации, оскърбяващи святостта на ислямската вяра. "

Недоволството в Арабския свят 

Изказването на Макрон и прожектирането на карикатурите на Пророка върху административни здания във Франция разгневиха мюсюлманите в някои страни. Резултатът: апели за протест на френските артикули и всеобщи митинги. 

Let`s show the full extent of our freedom by taking part in.
— Abdullah Ayaz Mullanee (@aamullanee)
В Египет се появиха апели за бойкотиране на френски марки, а от Катар и Кувейт оповестяват за изгубването на редица френски артикули от рафтовете в магазините, написа Би Би Си. 

В обществените мрежи се появяват апели за протест и в Саудитска Арабия.

На фона на напрежението по оста Анкара-Париж през днешния ден Ердоган се причисли към арабските страни и прикани за протест на френските артикули, предава Асошиейтед прес.

На този декор Франция прикани за преустановяване на апелите за протест на артикули и за митинги, които са били отправяни от " едно коренно малцинство ", съобщи Франс прес. В изказване на френското външно министерство се акцентира, че думите на Макрон се употребяват за " политически цели ", насърчавайки религиозния фракционизъм.

Днес Макрон написа в " Туитър " на френски, британски и арабски, че Франция почита " всички разлики в духа на мира ", само че няма да одобри език на омразата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР