Френските синдикати призоваха президента Еманюел Макрон да сложи на пауза

...
Френските синдикати призоваха президента Еманюел Макрон да сложи на пауза
Коментари Харесай

Синдикатите призовават Макрон да спре пенсионната реформа

Френските синдикати приканиха президента Еманюел Макрон " да постави на пауза " проектите си за увеличение на възрастта за пенсиониране, откакто във Франция стартира нов кръг на демонстрации и стачки против промяната, а управляващите изпратиха хиляди полицейски чиновници да охраняват митингите, съобщи Ройтерс.

Милиони французи демонстрираха, главно миролюбиво и се причислиха към стачните дейности от средата на януари, с цел да покажат съпротивата си против проектите на Макрон да накара множеството от тях да работят две спомагателни години до 64-годишна възраст, според измененията.

Общественото неодобрение обаче прерасна в по-сериозни настроения против френския президент.

Протестите се ускориха, откакто държавното управление употребява специфичните си конституционни права, с цел да заобиколи долната камара на Народното събрание (Националното събрание) при финалното гласоподаване на законопроекта за пенсиите преди повече от две седмици, предизвиквайки подиуми на безпорядък, напомнящи на протеста на " жълтите жилетки " през първия мандат на Макрон като държавен глава.

Вътрешният министър Жералд Дарманен съобщи, че управляващите са очевидци на наклонност към по-голямо принуждение, ориентирано против страната и предвижда " сериозен риск за публичния ред ". Очакват се демонстрации в разнообразни градове, в това число Париж, Лион, Нант и Бордо.

Общо 13 000 служители на реда ще бъдат ангажирани по време на митингите през днешния ден, което е най-големият сходен брой, след като и да е било преди този момент, сподели Дарманен.

Магистралите към няколко френски града бяха блокирани тази заран, а стачките в секторите на превоза, авиацията и енергетиката не престават да нарушават работата на обекти от публичната инфраструктура.

В към 17 на 100 от бензиностанциите във Франция е липсвал най-малко един тип гориво в нощта на понеделник, заяви Френската петролна асоциация (UFIP), цитирайки данните на френското енергийно министерство.

Националният студентски съюз (UNEF) разгласи, че входовете на към 20 университета, в това число елементи от Сорбоната в Париж и образователни институции в Лион, Ница и Тулуза, също са били блокирани.

Шефът на най-големия френски профсъюз Се Еф Де Те (CFDT) Лоран Берже прикани Макрон да покаже " умиротворителен жест ", с цел да успокои обстановката.

Той съобщи, че през последните дни е имало опити за диалози сред синдикални водачи и държавното управление, които са пропаднали.

Макрон, който даде обещание да реализира пенсионна промяна и през двете си предизборни акции, потвърждавайки, че стъпката е нужна, с цел да се резервира салдото в държавните финанси. Според синдикатите и опозиционните партии обаче има и други способи за реализиране на тази цел.

Междувременно полицията се готви за още по-мащабни протестни дейности.

Шефът на полицейската префектура на Париж Лоран Нуньес съобщи пред радио " Франс ентер ", че службите по сигурността считат, че хора, склонни към принуждение, могат да се причислят към митингите и полицията би трябвало да е готова за сходен процес на събитията.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !        
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР