Френските избиратели ще гласуват днес (15 март) и на 22

...
Френските избиратели ще гласуват днес (15 март) и на 22
Коментари Харесай

"Гласувайте с маски, но елате": Местните избори днес са изпитание за Макрон

Френските гласоподаватели ще гласоподават през днешния ден (15 март) и на 22 март, с цел да изберат към 35 хиляди кмета и над 500 хиляди общински съветници до момента в който страната е изправена пред влошаваща се обстановка поради ковид, отбелязва FRANCE 24.

Химикалки без вируси

Кметовете са обичайно най-популярните - или най-малко минимум непопулярните - чиновници на изборни длъжности, което нормално води до релативно висока изборна интензивност, само че влошаващата се обстановка с ковид обаче наподобява ще охлади ентусиазма на гласоподавателите.

Макрон предизвести във вторник, че " сме едвам първоначално ". По данни от събота във Франция има 3661 доказани случая на ковид и 79 умряли. Правителството му обаче изключи разновидността изборите да бъдат отсрочени, макар предизвестията, че страхът от болест може да откаже доста гласоподаватели и доброволци в изборните секции. 28% от французите обмислят да не гласоподават поради опасения, че може да се заразят, изключително в градовете, сподели изследване на Ifop, извършено по-рано този месец.

" Гласувайте с ръкавиците, шапките и маските си, само че елате и гласувайте! ", прикани депутатът реакционер Ерик Воер във вторник, до момента в който здравният министър Оливие Веран уверяваше хората, че изборите няма да са по-опасни от едно вървене до супермаркета.

Правителството разгласи стъпки за улеснение на гласуването посредством прокурист за по-възрастните и за намиращите се в самоизолация. В изборните секции ще има антибактериален гел.

Някои градове одобриха и по-особени ограничения, с цел да успокоят гласоподавателите - кметът на Монпелие, Южна Франция, поръча 320 хиляди химикала, с цел да увери хората, че ще могат да подпишат листата без боязън от болест, до момента в който в близкия Безиер гласоподавателите по изключение ще могат да носят свои лични химикали, при изискване че мастилото е черно.

Мрачни вероятности за ръководещите

Три години откакто президентът Еманюел Макрон пристигна на власт с заричане за " гражданска война ", повеждайки войска от новаци в политиката, които победиха на парламентарните избори, картината в този момент наподобява доста друга за ръководещата партия преди първия ѝ тест на локални избори.

В знак за компликациите при набиране на претенденти " Република, напред " показа листи единствено в един от четири града с население от 10 хиляди или повече души - надалеч от националните избори през 2017 година, когато политици, напуснали левите и десните сили, се редяха на опашка, с цел да се причислят към лагера на Макрон.

Според социологическите изследвания ръководещата партия ще изпита компликации и на фона на всеобщото неодобрение от решението на държавното управление да прокара непопулярната пенсионна промяна с декрет. Освен това тези избори следват протеста на " жълтите жилетки ", изкарал нескрито гнева на френската провинция против един водач, за който се счита, че е благосклонен към градските елити. И въпреки Макрон да залагаше на победа в огромните градове, която да компенсира предстоящите загуби в селските региони, неговите претенденти срещат компликации и тук-там като Париж и Лион, където през 2017 година партията му пожъна победа.

Завръщане към разделянето ляво-дясно?

Във френската столица - " перлата в короната ", която Макрон обезверено искаше да завоюва - слабата акция на ръководещата партия претърпя поврат в края на февруари поради изтекло видео със полово наличие, което я принуди в последния миг да смени претендента си за кмет.

 Кандидатите за кмет на Париж
© Reuters

Кандидатите за кмет на Париж

След късното си влизане в конкуренцията някогашният здравен министър Анес Бюзен изостава в изследванията зад сегашният кмет на социалистите Ан Идалго и кандидата на консерваторите, някогашният правосъден министър Рашида Дати.

Повече за конкуренцията в Париж четете тук.

В Париж и на други места отслабващите позиции на " Република, напред " ускориха диалозите за възкръсване на разделянето сред леви и десни, което се смяташе, че Макрон е изпратил в историята преди три години.

Има обаче още двама значими играчи. Зелените, дълго време маргинална мощ във френската политика, може да провокират една от най-големите промени, подкрепени от мощното си показване на изборите за Европейски парламент предходната година и от новата вълна екоактивизъм измежду френската юноша. А крайнодесният " Национален общ брой ", преди " Национален фронт ", се надява да добави още общини към тези, които към този момент има.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР