Френските депутати приеха в нощта на четвъртък срещу петък закон

...
Френските депутати приеха в нощта на четвъртък срещу петък закон
Коментари Харесай

От играчки до касови бележки: Френският парламент гласува закон срещу разхищенията

Френските депутати одобриха в нощта на четвъртък против петък закон против разхищенията, съобщи " Франс прес ". Той цели най-много да ограничи пластмасата за еднократна приложимост, да забрани унищожаването на непродадени нехранителни артикули, както и да ограничи разпечатването на касови бележки в магазините.

Този проектозакон, отдаден на ежедневната екология, преследва всичко, което се изхвърля. Той беше признат от Националното заседание, долната камара на френския парламент. Разглеждането му в Народното събрание би трябвало да продължи при започване на 2020 година.

Текстът на закона планува 100 % рециклирана пластмаса до 1 февруари 2025 година. Той включва възбрана за стартиране на пазара на пластмасови опаковки за еднократна приложимост до 2040 година и понижаване с 50 % до 2030 година на броя на пластмасовите бутилки за еднократна приложимост.

Бъдещият закон изисква от фирмите да финансират ръководството на отпадъците, свързани с продуктите им. Това би трябвало да се случи от 2020 година за строителните материали, играчките, стоките за спорт и свободно време, продуктите за градинарство и вид " направи си самичък ", от 2021 година за цигарените филтри и от 2024 година за мокрите кърпички за тяло или за домашен цели.

Законът не разрешава пластмасата и приборите за еднократна приложимост за храната, която се сервира в заведенията за бързо хранене - най-късно до 1 януари 2023 година. Слага се край и на пластмасовите играчки, които се оферират в детското меню.

Няма да се пускат и касови бележки в магазините за дребни покупки.

Националното заседание гласоподава също по този начин и възбрана за унищожаването на непродадени нехранителни артикули като хигиенични артикули и текстил, които ще би трябвало да се подаряват или рециклират от 2022 година, отбелязва Агенция Франс Прес. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР