Френските държавни железници предлагат нова услуга в съседна Испания. От

...
Френските държавни железници предлагат нова услуга в съседна Испания. От
Коментари Харесай

Френските железници пускат високоскоростен влак между Мадрид и Барселона

Френските държавни железници оферират нова услуга в прилежаща Испания. От на следващия ден се открива постоянна линия сред Мадрид и Барселона. Услугата е нискотарифна, а влаковете са високоскоростни, осведоми Българска национална телевизия.

Разстоянието от 620 километра сред Мадрид и Барселона ще се изминава единствено за два часа и половина. Билетите стартират от 9 евро, като за децата от 4 до 14 години са единствено 5 евро. Подобно на нискотарифните полети, и при нискотарифните влакове цените се усилват, когато се резервира място или има спомагателен багаж.

Услугата е на Националната железопътна компания на Франция - SNCF, която първа се възползва от либерализацията на испанския жп пазар.

Откриването на новата линия съответствува с отпадането на изключителното състояние в Испания, което ще даде опция на хората още веднъж свободно да се движат сред обособените райони на страната.

"Слагаме завършек на три десетилетия доста високи цени, поради което високоскоростните пътувания не бяха сполучливи. Но в този момент фамилиите, самоосигуряващите се, представителите на бизнеса ще могат още веднъж да пътуват в свободното си време или по работа, с помощта на ниските цени ", сподели президентът на жп оператора в Испания Елен Валенсуела.



Първоначално всекидневно ще се извършват пет курса сред испанската и каталунската столица. За да са на линия в понеделник, първите френски влакове към този момент потеглиха към Испания.

"Аз съм един от първите пасажери. Запазих билет за понеделник - ще пия вермут в Мадрид и ще се върна следобяд. За юли и август имам още билети. Не са толкоз евтини, към 15 евро, само че отново е добре, доста добре! ", разяснява испански пенсионер.

До края на годината френските железници възнамеряват да пуснат нискотарифни линии сред Мадрид и Валенсия и Аликанте на Средиземноморския бряг, както и до Андалусия до 2022-23-а година. Инвестициите са в размер на 600 милиона евро, макар регистрираните поради пандемията загуби в самата Франция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР