Френските държавни железници предлагат нова услуга в съседна Испания. От

...
Френските държавни железници предлагат нова услуга в съседна Испания. От
Коментари Харесай

Френските железници пускат високоскоростен влак между Мадрид и Барселона

Френските държавни железници оферират нова услуга в прилежаща Испания. От на следващия ден се открива постоянна линия сред Мадрид и Барселона. Услугата е нискотарифна, а влаковете са високоскоростни.

Разстоянието от 620 километра сред Мадрид и Барселона ще се изминава единствено за два часа и половина. Билетите стартират от 9 евро, като за децата от 4 до 14 години са единствено 5 евро. Подобно на нискотарифните полети, и при нискотарифните влакове цените се усилват, когато се резервира място или има спомагателен багаж.

Услугата е на Националната железопътна компания на Франция - SNCF, която първа се възползва от либерализацията на испанския жп пазар.

Откриването на новата линия съответствува с отпадането на изключителното състояние в Испания, което ще даде опция на хората още веднъж свободно да се движат сред обособените райони на страната.

" Слагаме завършек на три десетилетия доста високи цени, поради което високоскоростните пътувания не бяха сполучливи. Но в този момент фамилиите, самоосигуряващите се, представителите на бизнеса ще могат още веднъж да пътуват в свободното си време или по работа, с помощта на ниските цени ", сподели президентът на жп оператора в Испания Елен Валенсуела.



Първоначално всекидневно ще се извършват пет курса сред испанската и каталунската столица. За да са на линия в понеделник, първите френски влакове към този момент потеглиха към Испания.

" Аз съм един от първите пасажери. Запазих билет за понеделник - ще пия вермут в Мадрид и ще се върна следобяд. За юли и август имам още билети. Не са толкоз евтини, към 15 евро, само че отново е добре, доста добре! ", разяснява испански пенсионер.

До края на годината френските железници възнамеряват да пуснат нискотарифни линии сред Мадрид и Валенсия и Аликанте на Средиземноморския бряг, както и до Андалусия до 2022-23-а година. Инвестициите са в размер на 600 милиона евро, макар регистрираните поради пандемията загуби в самата Франция.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР