Френски земеделец откри в Окситан почти непокътнат череп на пиринейски

Френски земеделец откри в Окситан почти непокътнат череп на пиринейски ...

Фермер намери череп на създание, изчезнало преди 1,5 милиона години.Френски земеделец откри в Окситан почти непокътнат череп на пиринейски мастодонт, който е братовчед на слона. "Спесименът е голяма рядкост", казаха от Природонаучния музей в Тулуза.

За първи път от 40 години: Уловиха най-голямото чудовище на света (СНИМКИ/ВИДЕО) 

Той е от разреда на хоботните животни и семейството на гомфотериумите, които са се появили в Африка и са мигрирали в Европа преди 18 милиона години. Те са изчезнали преди около 1,5 милиона години.

 
A farmer in the south of France stumbled across the first ever skull of a giant, four-tusked ancestor of the elephant but failed to inform palaeontologists for almost three years because he didn’t want any “bother” from fossil hunters. via /r/worldnews https://t.co/07swufOm9K pic.twitter.com/fv2rjTCW2f
— fa (@fa77775682) 12 юли 2018 г.
"Животното е приличало на слон, с четири бивни, дълги около 80 см. Две от тях са били на горната челюст и две на долната", каза Франсис Дюраон от музея. Пълният череп ще даде възможност на специалистите да уточнят анатомията на животното.

Досега от този вид са намирани само четири зъба. Два от тях се съхраняват в музея в Тулуза, а другите два - в парижки музей.

Източник: blitz.bg