Френски учени оповестиха, че направили нова крачка към прогнозирането на

...
Френски учени оповестиха, че направили нова крачка към прогнозирането на
Коментари Харесай

Учени постигнаха напредък в прогнозирането на слънчеви изригвания

Френски учени оповестиха, че създали нова крачка към прогнозирането на слънчевите изригвания, които могат да провокират разстройства в работата както на спътниците, по този начин и на наземни електрически и електронни системи, съобщи Франс прес.

През 2014 година учени под управлението на Тар Амари от Френския център за научни проучвания откриха, че тъкмо преди слънчеви изригвания се образува нещо като магнитна корда в слънчевата атмосфера. Енергията на кордата се усилва с постепенната й поява от недрата на Слънцето. Според учените въпросната магнитна корда е в основата на слънчевите изригвания.

В рамките на актуалното проучване същият екип е направил следващо изобретение - кордата еволюира в многослойна магнитна клетка. В някои случаи клетката надвива и е разрушена единствено отчасти - разясни Амари. - В други случаи кордата надвива и унищожава клетката, изхвърляйки на открито слънчева плазма.

Изследването е учредено върху данни за слънчево изригване на 24 октомври 2014 година, следено от слънчевата обсерватория на НАСА.

Същевременно най-голямото слънчево изригване от месец октомври 2017 година  до момента е било записано през нощта на 7 февруари, съобщи ТАСС, като се базира на Лабораторията за рентгенова астрономия на Слънцето към Руската академия на науките. То приключва най-големия цикъл през последните няколко месеца на нараснала слънчева интензивност. От началото на февруари потокът на рентгеновото лъчение на Слънцето е нарснал почти 10 пъти. Сегашното изригване е от импулсен вид, при който не е бил съпроводен с изхвърляне на слънчева плазма и не е предизвиквал магнитни стихии на Земята.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР