Френски съдия-следовател издаде международна заповед за арест на директора на

...
Френски съдия-следовател издаде международна заповед за арест на директора на
Коментари Харесай

Франция издаде заповед за арест на директора на Ливанската централна банка

Френски съдия-следовател издаде интернационална заповед за арест на шефа на централната банка на Ливан Риад Саламех, заяви източник, непосредствен до случая.


По-рано Саламех не се яви на разпит от френските следователи, които упорстват да схванат по какъв начин е натрупал обилни активи в Европа, съобщи юристът му.

Разследващите подозират Саламех, че е построил мрежата си от недвижими парцели и банкови активи благодарение на комплицирана лъжлива финансова система и огромни злоупотреби с ливански обществени средства през трите десетилетия, в които е бил началник на централната банка.

Изслушването през днешния ден щеше да даде опция да се издигнат обвинявания против него.

Адвокатът му Пиер-Оливие Сур съобщи пред Агенция Франс Прес, че призовката е била изпратена прекомерно късно и заради това е " невалидна ".

Ливански юридически източник съобщи пред Агенция Франс Прес тази седмица, че управляващите в Ливан не са съумели да връчат призовката на Саламех макар четирите опита на полицията да я съобщи на централната банка.

След като Саламех не се яве, магистратът, отговарящ за делото, имаше опция да издаде нова призовка, само че вместо това реши да издаде интернационална заповед за ареста му.

72-годишният Саламех, който е разследван във Франция от юли 2021 година, отхвърля обвиняванията.

От началото на годината магистрати от европейски страни са пътували три пъти до Ливан, с цел да разпитат централния банкер и неговото обграждане.

Във връзка със случая във Франция са повдигнати обвинявания на минимум двама души.

" Все един ден той ще бъде задържан ", споделя Уилям Бурдон, френски юрист деятел, който съставлява две асоциации измежду ищците.

Но Саламех се възползва от " систематичното възпрепятстване от страна на някои ливански магистрати, което е в цялостно несъгласие със отговорностите им към Франция ", добави той.

Адвокатът на Саламех отхвърли издаването на заповедта във вторник.

" Смятам, че това е чиста проба корист с власт ", съобщи Сур.

Последиците от заповедта за арест не бяха изяснени незабавно.

Ливан не екстрадира свои жители.

Но Саламех рискува да бъде задържан, в случай че пътува в други страни.

През март 2022 година Франция, Германия и Люксембург замразиха активи на стойност 120 млн. евро (130 млн. долара), за които се смяташе, че принадлежат на Саламех.

Апелативният съд в Париж би трябвало да прегледа по-късно този месец дали френската част от конфискацията е осъществена законно.

Саламех управлява централната банка на Ливан от 1993 година насам. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР