Френски съдия предяви официално обвинение срещу руския сенатор и бизнесмен

...
Френски съдия предяви официално обвинение срещу руския сенатор и бизнесмен
Коментари Харесай

Във Франция обвиниха руски сенатор и милиардер за пране на пари

Френски арбитър предяви публично обвиняване против съветския сенатор и предприемач Сулейман Керимов в пране на пари за укриване на данъчни отговорности , съобщи Ройтерс, цитирайки прокурора на Ница Жан-Мишел Претр. Именно на летището в този град 51-годишният Керимов бе арестуван в понеделник.

Според френската правна система формалното оповестяване на едно лице за разследвано постоянно, само че не постоянно, води до предаването му на съд.

Прокурорът Претр, представен от ТАСС, сподели, че Керимов ще би трябвало да съобщи съветския си паспорт във френската полиция и да заплати на френските управляващи гаранция от 5 млн. евро, с цел да не остане в ареста. Макар че излиза на независимост, той остава под правосъден надзор и не може да напуща рамките на департамента Алп Маритим (Крайморски Алпи) до края на следствието. При това, означи прокурорът, той " би трябвало да се откаже от срещи и контакти с лица, чиито имена ние не можем да огласим ".

Милиардерът Керимов, който е сенатор - член на съветския Съвет на федерацията (горната камара на парламента), бе задържан в понеделник вечерта на летището в Ница във връзка със следствено дело за укриване на налози . От Кремъл обявиха, че ще създадат всичко по силите си да защитят неговите правни ползи и подсетиха, че той има дипломатически имунитет. Според съветски медии Керимов е влезнал във Франция с персоналния си паспорт, защото визитата му е било частно, а не публично.

Вчера френското външно министерство съобщи, че дипломатическият имунитет на Керимов се популяризира единствено върху неговите непосредствени длъжностни компетенции . Според говорителката на министерството Аниес Ромате-Еспан, представена от Ройтерс, работа на съдията по делото е да откри дали предявените към Керимов обвинявания са свързани със служебното му състояние, с цел да бъде предпазен той от дипломатическия си имунитет.

Френски правосъден източник сподели, че в центъра на следствието е придобиването на няколко първокласни недвижими парцела на френската Ривиера посредством фиктивни компании , което би дало опция на Керимов да си спести налози, дължими на френската страна, заяви Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР