Френски съд призна бившия премиер Франсоа Фийон за виновен по

...
Френски съд призна бившия премиер Франсоа Фийон за виновен по
Коментари Харесай

Бивш френски премиер отива в затвора


Френски съд призна някогашния министър председател Франсоа Фийон за отговорен по обвинявания в основаването на подправена работа на брачната половинка си, употребявайки пари на данъкоплатците.

66-годишният Фийон беше упрекнат в основаването на позиция, за заемането на която жена му получи над 1 милион евро обществени средства – колкото струваше президентската му кандидатура за 2017 година. Съпругата на Фийон, Пенелопи, също беше приета за отговорна, съобщи БГНЕС.

Първоначално прокурорите желаеха петгодишна присъда за Фийон и санкция в размер на 375 000 евро. Съпругата му може да бъде изправена пред тригодишна условна присъда.

Президентската акция на Фийон през 2017 година катастрофира, когато сатиричният седмичник Le Canard Enchaine заяви, че е платил на брачната половинка си Пенелопи за това, че е била негов парламентарен асистент от 1998 година до 2013 година

Публичният отзив от абсурда, който стана прочут като “Пенелопигейт ”, беше задоволително мощен, с цел да изрази обилни подозрения по отношение на допустимостта на самия Фийон – което докара до внезапен спад в поддръжката за него в анкетите.

Вестникът заяви също, че той е наел две от петте си деца като парламентарни асистенти, до момента в който е бил сенатор, сред 2005 и 2007 година, като им е платил общо 117 000 евро. Нямаше обаче доказателства, че брачната половинка му или децата са правили някаква работа.

Освен това той беше упрекнат, че е предиздвикал милионер притежател на литературно списание да заплати на брачната половинка му 135 000 евро за “консултантска работа ”.

Родената от Уелс Пенелопи Фийон сподели пред съда, че прекарва доста време в подбиране на пощата на брачна половинка си, посещава обществени събития наоколо до имението им и събира информация за изявленията му. Въпреки това тя беше представена в изявление за вестник от 2016 година, като споделя: „ Досега в никакъв случай не съм се забърквала в политическия живот на брачна половинка си “.

Тя сподели още, че не си спомня добре договорите, които е имала като парламентарен асистент.

Фийон, който беше министър председател при някогашния президент Никола Саркози от 2007 до 2012 година, непрестанно твърди, че е почтен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР