Френски лекари са оптимисти, че втора вълна на зараза с

...
Френски лекари са оптимисти, че втора вълна на зараза с
Коментари Харесай

Експертни тези: Коронавирусът няма да удари втори път, може би е по-малко смъртоносен

Френски лекари са оптимисти, че втора вълна на болест с ковид няма да има. Проф. Дидие Раулт от Марсилия изяснява, че математическите модели, направени въз основата на Функцията на Гаус, демонстрират, че ще има спорадични случаи на COVID-19. Според него, допустимо е появяването на мощно заразни пациенти, които ще заразят хората от близкото си обграждане.
Сега кривата на броя на болните има формата на камбана, което е типично за всяка пандемия, изяснява професорът пред Нова телевизия и добавя, че сходни пандемии е имало постоянно и те са затихвали надалеч преди хората да се научат да ги управляват.
За него поради страха от непознатото към новия вирус ни кара да губим скъпо време. Не се употребяват познатите способи за грижа за пациента. Той уточни за образец Исландия и Швеция, където смъртността е ниска, а лекуването е ориентирано към облекчение на признаците на болните, даже и без съответно лекарство.
Проф. Раулт е подложен на критика от своите сътрудници във Франция, тъй като употребява хлорохин при лекуването на заболели от новия ковид. Но неговите упования за липса на втора вълна се поддържат. Проф. Карин Лакомб от Париж, която е срещу методите на Раулт, също счита, че пандемията последователно ще затихне и няма да има нови гърмежи на заболели през летните месеци.
Същевременно немският вирусолог професор Хендрик Щреек разяснява след изследване при започване на май в градчето Гангелт, че наподобява коронавирусът не е толкоз гибелен, колкото е необятно признато да се счита. Но с категорично конкретизиране - че същинското равнище на смъртност може да бъде изчислено тъкмо чак след края на пандемията.
Проучването е за град с 5-6000 души, където е имало епидемиологичен гърмеж – поради извършен карнавал, което е довело до цялостна обсада. Заразени са сред 330 – 340 души. Изследвани за антитела т.е. с бързи проби са 405 семейства или общо 919 души – по протокол на СЗО. 15% от популацията имало антитела, а смъртните случаи са единствено 7, т.е. смъртност от 0,36-0,37%. На база тези данни и по математически модел е изчислено, че към 1,8 млн. от германците са били инфектирани с новия ковид. Около 20% от инфектираните пък нямат признаци. Такива модели може да се приложат и за други региони и страни, като се съпостави демографската картина.
Нещо друго значимо – при по-голямо в началото " погълнато " количество вирус, хората може да се разболеят по-тежко. Това умозаключение е навръх база 20-те % инфектирани в Гангелт, които не са ходили на карнавала, поради които потегля епидемиологичният гърмеж. Затова ученият счита, че хипотезата би трябвало да се ревизира - че при по-малко количество вирус, караш заболяването по-леко. А за немския вирусолог най-важно е да се знае при какви условия може вирусът да се популяризира по-бързо и да удари по-тежко - да вземем за пример на карнавала било традиция хората да се целуват по устата. " Ако сте на открито и няма огромно скупчване, може да се чака, че единствено няколко души ще се заразят ", изясни професорът.
Ученият е на мнение и, че не може да се " сдържат " хората както в последните 2 месеца, до момента в който не се появи ваксина. Но би трябвало да има привички за обществена отдалеченост, за хигиена, за миене на ръце, за това да внимаваме даже и ако кихаме по какъв начин го вършим - да не разрешаваме пръските да хвърчат на всички места. Отделно не се знае каква ще е степента на имунитета - съгласно него, имунитетът ще е непълен, т.е. за година-две, след това може отново да се разболееш, само че ще караш по-леко заболяването от първия път.

Още: " НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 18 май "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР