Френски издател се извини за наскоро пуснат на пазара учебник

...
Френски издател се извини за наскоро пуснат на пазара учебник
Коментари Харесай

Френски учебник по история обвинява ЦРУ за 11-ти септември

Френски издател се извини за неотдавна пуснат на пазара учебник по история, в който написа, че офанзивите от 11 септември 2001 година евентуално са били „ проведени от Централно разузнавателно управление на САЩ ", заяви Би Би Си.

Текстът бе видян и огласен в обществените мрежи.

Издателят разгласи, че написаното изобщо не е трябвало да се появява. „ Тази фраза, която озвучава теориите за интрига, лишени от каквато и да било фактическа основа, в никакъв случай не би трябвало да бъде употребена. Тя не отразява публицистичната позиция нито на издателството, нито на създателя ", се споделя в изказването.

Учебникът на издателство Ellipses е разказан като приключен курс по френска, европейска и международна история за XX век. Негов създател е Жан-Пиер Роше, учител по история и география, ученик на Института за политически проучвания (Sciences Po) в Париж.

Въпреки че учебникът е на пазара от ноември, едвам когато дъщерята на преподавател в приблизително учебно заведение си купила копие, забелязала посочването на Централно разузнавателно управление на САЩ и незабавно споделила откритието си във Facebook.

На страница 204 създателят изяснява подтекста на основаването на терористичната формация „ Ал Кайда " и „ четворната терористична офанзива от 11 септември 2001 година против Ню Йорк и Вашингтон " (загинаха близо 3000 души). Там той написа: „ Това световно събитие - без подозрение, проведено от Централно разузнавателно управление на САЩ (тайни служби), с цел да наложи американското въздействие върху Близкия изток - удари знаците на американската мощ на личната им територия ".

Написаното провокира вълна от отвращение и въпроси от преподаватели, по какъв начин е допустимо сходен текст да се появи в учебник по история.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР