Френската звезда Дидие Маруани, лидер на знаменитата група Space, повторно

...
Френската звезда Дидие Маруани, лидер на знаменитата група Space, повторно
Коментари Харесай

Филип Киркоров затъна в скандал за плагиатство

Френската звезда Дидие Маруани, водач на популярната група Space, наново даде на съд Филип Киркоров за открадната ария и желае обезщетение в размер на 272 милиона рубли, оповестява „ Новая газета “.

Маруани е човек, който е влюбен в Русия, а любовта, както е известно, е зла, прецизира изанието. Всичко почнало прелестно. В далечната 1983 година „ Мелодия “ издаде неговия диск „ Magic Fly “ и той беше не по-малко известен от „ Бони М “. Последваха турнета, шоу, всенародно боготворене. А завърши с иск против най-известния съветски поп-артист по обвиняване в плагиатство.

На 28 февруари Маруани дойде в Русия с следващото лазерно шоу. По-правилно е абсурдът с плагиатството да се преглежда като бандитски. И по какъв начин още да се назова обстановка, в която човек ти дължи пари, а вместо да си ги даде, вика силоваците и те те водят в сектора? Тази тематика за Маруани е неприятна. Но пък за Русия той приказва, без да икономисва положителни страсти:

„ -Помня по какъв начин министърът на културата ме попита дали съм наясно, че музиката ми е известна в Съюз на съветските социалистически републики и желая ли да изнеса концерт. Разбира се, че желая, споделих аз. Това беше необикновено! Съюз на съветските социалистически републики беше затворен за нас, французите, от страната. С 20 фургона докарахме апаратурата за първия в Съветския съюз шоу-спектакъл. Направихме 21 концерта, 8 в Москва, на всеки от тях пристигнаха 40 000 души. Шест концерта изнесохме в Ленинград и още толкоз в Киев. Само си представете – към 600 000 аудитория на моите представления. Руснаците харесват моята музика. Единственото, което не мога да си обясня, е по какъв начин моето светоусещане се съчетава с това на руснаците “.

Обърнете внимание на последната фраза. Светоусещането на Маруани в действителност зле се съчетава с нашето. Той, да вземем за пример, откровено има вяра в това, че правораздаването съществува. През 2016 година в самия кипеж на абсурда той написа: „ Аз съм убеден, че съветското правораздаване ще свърши своята работа и ще въздаде почтено и по заслуги на неприятното момче “. А той и до момента мисли по този начин.

Историята е детективска, в случай че и да не е ласкава за Русия. Според версията на Маруани шлагерът на Филип Киркоров „ Жестока обич “ е преправка на песента „ Symphonic Space Dream “ на групата „ Space “. Освен това, към този момент има експертиза, която потвърждава 71% съвпадения на нотите в припева. По версията на Филип Бедросович обаче всичко е изцяло назад – Маруани му е откраднал припева.

А по-нататък произлиза нечовечен екшън в духа на 90-те. Страните реализираха спокойно съглашение /или нещо такова/ и Киркоров даде обещание да заплати на французина някаква сума, а там сметката е в милиони. Звъннал във Франция и споделил нещо от вида: елате, заповядайте, всичко ще решим, няма потребност от никакъв съд, ще платя кеш. Маруани долита с юриста си в Москва и в клона на Сбербанк на ул. “Покровка “ доблестната съветска полиция ги задържа с обвиняване за изнудване и шантаж по отношение на Киркоров. Транспортират ги с включени сирени из града, отнасят се задоволително жестоко с тях, държат ги цяла нощ в ареста и едвам на сутринта ги освобождават.

Историята е мътна и неприятна. Каниш ги да се договорите – а самичък викаш полицията. Как би реагирал елементарният човек? Би си споделил: няма да стъпа в тази ужасна страна. А по какъв начин реагира Маруани? През 2019 година той още веднъж идва в Русия на турне: Краснодар, Питер, Москва, Владивосток, Иркутск, Екатеринбург, Новосибирск, Челябинск, Воронеж. На остаряло раздрънкано пиано той свири пред децата в онкоболницата във Воронеж. Когато го питат за какво по този начин се е вкопчил в Киркоров, Маруани споделя: „ За мен е значимо да потвърдя, че авторските права съществуват, че те могат да бъдат предпазени “.

Именно поради това той е внесъл и втория правосъден иск. На конференцията някой го попита не желае ли да изпее шлагера на Киркоров „ Цветът на настроението е наследник “ като възмездие. В смисъл, че той ти е откраднал една ария, а ти му вземи друга. Такива са в Русия понятията за правдивост. Ами не, той не желае това. „ Впрочем, „ Space “ имаме песента „ Just Blue “. Тя като че ли особено е написана за Киркоров “, майтапи се Маруани.

През 1987 година излиза неговият албум „ Space Opera “. В основаването му вземат участие Ансамбълът за песни и танци „ Александров “ и хорът при Харвардския университет. „ Това се случи по времето на Студената война. И когато аз получих единодушието на двете страни, бях безусловно учуден. Съветски отбор и американски хор в взаимна изява – за това време това беше нещо свръхестествено. Но аз не стопирах дотук. Обърнах се към „ Главкосмос “ с молба да изпратят плоча на станция „ Мир “. В космоса слушаха моята музика! “, споделя Маруани.

Скоро „ Space “ ще означи 40-годишния си празник, следва премиерата на нов албум. Три песни от него Маруани извърши в Русия, за което той сподели, че е необикновено благополучен. Той обича Русия, както и преди, обича я към този момент 36 години, само че към този момент стартира да се досеща, че любовта е зла.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР