Френската здравна агенция Anses съобщи, че е открила химикали в

...
Френската здравна агенция Anses съобщи, че е открила химикали в
Коментари Харесай

Френската здравна агенция е открила опасни химикали в памперси

Френската здравна организация Anses заяви, че е разкрила химикали в бебешки памперси с равнища, които надвишават нормите за сигурност, съобщи Би Би Си.

Тестове засекли субстанции, които са евентуално рискови за човешкото здраве, в това число спореният хербицид глифозат.

Anses разгласи, че тестванията на памперси са първите, направени от национална здравна организация по света. Тя прикани за бързи дейности „ предвид на вероятните опасности, които може да основат тези химикали “ за бебетата.

Френската здравна министърка Анес Бузин разгласи, че „ няма сериозен или непосреден риск “ за здравето на бебетата.

Но в взаимно известие министрите на опазването на здравето, околната среда и финансите дадоха на производителите 15 дни за предприемането на дейности.

Проучването обхванало разнообразни марки памперси за еднократна приложимост на френския пазар.

Около 4000 такива памперси може да бъдат употребявани в първите 3 години от живота на едно бебе, показва Anses. Тя не показва кои марки са тествани. Но памперси на пазара във Франция се продават и в други страни.

При тестванията в действителни условия на приложимост са открити редица рискови химикали в памперси за еднократна приложимост, които могат, да вземем за пример през урината, да влязат в нескончаем контакт с бебешката кожа, споделя Anses.

Някои от химикалите предумишлено са добавени „ като парфюми, които могат да провокират кожни алергии “. Но други наподобява били привнесени от нечисти материали или като част от индустриалния развой.

Сред химикалите, превишаващи безвредните правила, били парфюмите Lilial and Lyral, ароматни въглеводороди, диоксини и фурани.

Както и глифозат, който е по-известен с комерсиалното название „Раундъп“. Този хербицид постоянно е нападнат от организации за отбрана на човешкото здраве и на околната среда, откакто изследване на Световната здравна организация го класифицира като „ евентуално канцерогенен “. Във Франция следва възбраната му от 2021 година

Френската здравна организация предложи да се отстранен всички химикали в памперсите за еднократна приложимост или да бъдат понижени допустимо най-вече. Това включва и отстраняването на всички парфюми.

Anses прикани и за по-строги регулаторни ограничения на общоевропейско равнище.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР