Френската столица Париж ще стане арена на втори мащабен национален

...
Френската столица Париж ще стане арена на втори мащабен национален
Коментари Харесай

Париж пред нов кървав и многохиляден протест срещу поскъпването на горивата

Френската столица Париж ще стане сцена на втори огромен народен митинг на " жълтите жилетки " против повишаването на горивата и политиката на президента Макрон. Към френската столица пътуват рейсове с стачкуващи от цялата страна.

Рискът от вълнения е доста висок, предават БНР и Българска национална телевизия.

Очакват се десетки хиляди стачкуващи. Властите даже не са сигурни къде ще избухне митингът - уредниците не съблюдават условието в закона да уведомяват къде ще акциите макар апела на вътрешния министър Кристоф Кастанер, който прикани стоящите зад протестите  " да поемат отговорност " и да уведомяват полицията за акциите си.

От нощес полицията е блокирала достъпа към Елисейския замък от бул. " Шанз-Елизе ". За защита на Париж са ангажирани над 3000 служители на реда.

Протестната вълна, пламнала в обществените мрежи, няма публични уредници. Властите се притесняват от вълнения, предизвикани от радикални групировки, каквито в последно време непроменяемо се врязват в протестните манифестации.

Блокадите не престават в цялата страна и към този момент донесоха съществени загуби на комерсиалния бранш.

Двама починаха и над 600 пострадаха в хаоса по блокираните пътища.

В първия народен митинг преди седмица се включиха към 283 000 души. Следващите дни те блокираха автомагистрали и хранилища с гориво.

В обществените медии се приканва стачкуващите да се съберат на централния парижки площад " Конкорд ", близо до Елисейския замък. Властите предизвестиха, че няма да разрешат там да има митинг и предложиха зелените площи към Айфеловата кула.

Правителството на Еманюел Макрон, очевидно ненадейно от мащаба на недоволството и известността на придвижването на " жълтите жилетки ", даде обещание ограничения за подкрепяне на водачите с ниски приходи, само че отхвърли да спре повишението на налога върху горивата с аргумента, че той е нужен за запазване на околната среда. С други думи - покачването на цените на бензина и дизела няма да бъде спряно.

Протестът към този момент се отразява и на прилежащите страни. Шествия имаше в Белгия, Испания и Англия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР