Френската столица изразява на тази дата почитта си към бойците

...
Френската столица изразява на тази дата почитта си към бойците
Коментари Харесай

Париж чества 75-ата годишнина от освобождението си от нацистката окупация

Френската столица показва на тази дата почитта си към бойците от френската опозиция, американските бойци и всички други участници в освобождението на града от нацистката окупация преди 75 години , предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

След четири години окупация през август 1944 година Париж се надига без да изчака идването на съюзническите сили. На 25 август, след седмица на стачки, барикади и кървави улични боеве, столицата посреща военачалник Шарл де Гол , който най-накрая афишира: " Париж е освободен ".

За честването на този " решителен и екзалтиращ миг " (както го назова парижкият кмет Ан Идалго), когато немските войски са прогонени от града - 1500 дни откакто на Айфеловата кула е издигнато нацисткото знаме със свастиката - са планувани голям брой възпоменателни и военни церемонии.

Именно в подножието на признака на Париж стартират в 12 часа (10 ч. по Гринуич) празненствата, с гала в памет на шестимата парижки пожарникари, които изкачват стълбищата на кулата под вражеския огън, с цел да смъкват нацисткия байрак и да повдигнат националното знаме в синьо, бяло и алено. -->

В 15 часа стартира гала в чест на Втора френска танкова дивизия при Порт д'Орлеан (Орлеанската врата) в южната част на столицата - мястото, откъдето военачалник Льоклер и хората му влизат в Париж на днешния ден преди 75 години. След церемонията ще има " Шествие на свободата " до площад " Данфер-Рошро ", в което жителите на столицата и туристите са поканени да вземат участие " в облекло от това време ".

На пл. " Данфер-Рошро " през днешния ден ще бъде открит музей, отдаден на четиригодишната нацистка окупация и седмицата на протести, с която се поставя завършек на окупацията.
Проявите във връзка освобождението започнаха още нощес, когато бяха почетени задграничните воини, и най-много испанците от " Ла Нуеве " (Девета рота от Чадския пехотен полк в състава на Втора танкова бригада на ген. Льоклер), които влизат първи в окупираната столица на 24 август 1944 година

" Битката за Париж " коства живота на общо близо 1000 души от френската опозиция, 130 бойци от Втора танкова дивизия и към 600 цивилни. В нея са убити също над 3000 немски бойци.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР